El còmic com a reflex de la societat, d'un moment polític o històric determinat. Aquesta és la premissa de la qual parteix una exposició que, en aquests moments, es pot visitar a Banyoles i que ha centrat la seva mirada en el paper de la dona en aquest tipus de publicacions. Aquest rol va des de la invisibilitat fins al protagonisme que se li atorga en alguns casos, tot fent incís en la càrrega eròtica que se li atribueix moltes vegades.

El treball ha analitzat els fons documentals de les biblioteques públiques del Pla de l'Estany -el muntatge es podrà veure en dues d'aquestes, des de l'1 de juliol i durant tot l'agost, a Banyoles i al setembre, a la Biblioteca Carles Fontserè de Porqueres. La seva realització l'han promoguda el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i l'àrea de Benestar Social del Consell comarcal del Pla de l'Estany.

El còmic amb vinyetes tradicional, el tebeo infantil i la novel·la gràfica han estat el material objecte d'estudi, a partir del qual les seves autores han volgut respondre a la pregunta «Invisibles, erotitzades o protagonistes?»; la primera part del títol de la mostra, que es completa amb «La representació de les dones als còmics».

El recorregut per l'exposició posa de manifest el canvi de rol que els personatges femenins han tingut al món del còmic, en el qual de vegades tenen una presència simplement decorativa, mentre que en d'altres ocasions -com en el cas dels còmics americans- en són unes heroïnes hipersexualitzades o en d'altres són les protagonistes d'històries autobiogràfieques d'alt contingut social -com a Persèpolis, de Marjane Satrapi.

El treball de recerca previ va comptar amb la col·laboració de les responsables de les biblioteques de Banyoles i de Porqueres, en les quals es va revisar el contingut de les prestatgeries, «des de les historietes francobelgues fins a les aventures de superherois o les tires còmiques». L'ordenació i l'anàlisi del material van ser els passos següents.

Elements per a la reflexió

El resultat s'ha estructurat en els nou plafons que integren l'exposició Invisibles, erotitzades o protagonistes? La representació de les dones als còmics. Els tècnics comarcals van explicar que, més que conclusions, es presenten «dades interessants i elements per a la reflexió i la construcció d'una mirada crítica».

Alhora, els responsables de la mostra van aclarir que aquesta «no és una anàlisi exhaustiva, sinó una petita mostra que ens serveix per posar de manifest els rols i els estereotips de gènere que es transmeten als còmics, com també l'evolució que s'ha produït en aquest sentit».