Les pèrdues econòmiques han forçat Mifas a renunciar a la gestió de l’aparcament de l’estació de Figueres i a tancar el seu taller de reprografia i manipulats a Vilablareix. La fi d’aquestes dues línies de negoci de l’associació ha afectat 12 treballadors amb discapacitat, tot i que n’ha pogut recol·locar 3 a d’altres llocs de treball.

La competència i la reducció del nombre de clients han estat factors determinants en la decisió de Mifas, que aquest juliol ha deixat l’aparcament de Renfe i ha tancat el centre especial de treball -l’activitat va finalitzar el 30 de juny. El president de Mifas, Albert Carbonell, va explicar que «eren dues línies que no funcionaven de feia temps. Miràvem d’aguantar pels treballadors, però va arribar a un punt que era insostenible».

En el cas de l’aparcament Renfe-Figueres del Centre Especial de Treball de Tadifi, Carbonell va assenyalar l’augment d’usuaris del TAV i l’adequació d’un solar proper a l’estació de tren per part de l’Ajuntament -gratuït i amb càmeres de vigilància- com a claus en la baixada d’usuaris del pàrquing de Mifas. Fa dos anys, l’associació va guanyar l’últim concurs convocat per Renfe, però ara hi ha renunciat perquè «els números no sortien» -va dir Carbonell­. En aquest aparcament hi treballaven quatre persones que viuen a la zona i Mifas només n’ha pogut recol·locar una, a la zona blava de Torroella de Montgrí.

Recol·locacions

La caiguda del volum de feina ha estat decisòria en el tancament del Taller de Manipulats del Centre Especial de Treball Giroassist, amb vuit treballadors al polígon industrial de Vilablareix -l’entitat ha trobat feina a dos. Per explicar les raons que han conduït a la clausura del centre de treball, el president de Mifas es va referir a la dificultat de competir amb la proliferació de negocis del sector o, també, als preus especials de la feina que es fan a la presó. En aquest sentit, Albert Carbonell va recordar que, fa uns anys, l’entitat ja es va veure obligada a tancar les portes d’una copisteria a Girona.

Malgrat la pèrdua del pàrquing de l’estació de tren de Figueres i del taller de manipulats de Vilablareix, el president de Mifas va explicar que «la resta de línies de negoci són més o menys estables -recentment, n’han incorporat de noves- i el nostre objectiu és tornar a créixer». Actualment, els diferents centres de treball de Mifas donen feina a 222 persones, 125 de les quals tenen alguna discapacita física.