La sortida de Jordi Jané del Congrés dels Diputats, quan va ser nomenat conseller d'Interior, va deixar dues vacants: el seu escó i un càrrec a la mesa de la cambra baixa. La raó és que Jané ostentava el càrrec de vicepresident quart en virtut dels acords assolits a l'inici de la legislatura amb el PP. Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Unió (UDC) s'han posat d'acord en aquesta qüestió i els dos partits proposen que el diputat gironí Jordi Xuclà sigui qui assumeixi ara aquesta responsabilitat. «Ens sembla que en la seva persona se centren característiques que el fan absolutament idoni per a aquesta responsabilitat», tenint en compte que disposa d'una «amplíssima experiència» parlamentària i un coneixement de les Corts molt important, va explicar ahir el portaveu parlamentari de CDC al Congrés, Pere Macias.

Segons Macias, CDC entén que l'acord assolit a l'inici de la legislatura manté la vigència «per a tot el mandat; per tant, procedeix que es pugui sotmetre a votació un nou candidat i que compti amb el suport, com en el seu dia, del PP i del PSOE». Així, previsiblement l'elecció de Xuclà se sotmetrà al criteri de la cambra durant el ple de la setmana que ve. Amb tot, Macias va afirmar que hi ha «una valoració molt positiva de la persona de Xuclà» i es va mostrar confiat que «les consideracions d'abast institucional siguin les que predominin» en aquest debat.

El PP ho està valorant

Xuclà va agrair ahir, en declaracions a Diari de Girona, que es tracti d'una aposta conjunta de CDC i UDC. El diputat va defensar que al Congrés s'ha d'expressar «el pluralisme democràtic de la cambra» i va recordar: «El tercer grup continuem sent nosaltres». «Hem d'esperar que es mantingui l'acord de l'inici de la legislatura», va subratllar Xuclà. De moment, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va avançar ahir en una roda de premsa -després de la junta de portaveus- que des del seu partit s'està valorant la decisió de donar suport a la proposta de Xuclà com a vicepresident quart de la cambra. Hernando va assegurar que la seva formació necessita una mica més de temps i que així s'ha comunicat tant a Convergència com a Unió.