Detecten 65 espècies d'opistobranquis al Cap de Creus en un cap de setmana

Molt semblants als llimacs terrestres amb coloracions vistoses i molt contrastades, la seva presència és un bon indicador de la qualitat de les aigües

08.07.2015 | 12:15
Imatge d´un opistobranquis de l´espècie Polycera elegans · Cedida pel GROC / Josep Lluís Peralta i Robert Fernández

El Grup de Recerca d'Opistobranquis de Catalunya (GROC) ha detectat aquest cap de setmana al Parc Natural del Cap de Creus 65 espècies diferents d'aquests mol·luscs gasteròpodes, 45 de les quals corresponen a nudibranquis, el grup més espectacular. Els opistobranquis són uns animals marins molt semblants als llimacs terrestres que destaquen per les seves coloracions vistoses i contrastades. La presència d'aquests invertebrats és un bon indicador de la qualitat de les aigües. La descoberta l'ha fet el GROC en el marc de la celebració de la 4ª edició del Cap de setmana intensiu de Caials. Les 65 espècies detectades representen un nou rècord en la marató de Caials, que havia arribat a les 57 el 2013.

Entre les espècies més destacades s'han trobat primeres cites pel Parc Natural de Cap de Creus com Doris bertheloti, Facelina fusca o Runcina brenkoae, i una que és la segona cita pel parc, però la cinquena a nivell mundial: Aegires palensis. Una altra espècie considerada molt rara que es va observar va ser Elysia flava. Mereixen especial atenció aquelles espècies molt rares que apareixen gairebé exclusivament a la calade Caials: Polycera elegans, Dicata othneri i Philline cf quadrata.

La 4ª edició del Cap de Setmana intensiu de Caials es va celebrar el passat 20 i 21 de juny i hi van participar unes 25 persones que van realitzar dos cursos de formació sobre la biologia dels opistobranquis i la identificació d'espècies, 6 immersions i 2 sessions de laboratori. Les immersions es van definir en 5 punts diferents entre la superfície i els 35 metres de profunditat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema