L'onada de calor s'allargarà 8 dies més a les comarques gironines

Girona ha batut el rècord històric de temperatura amb 41,3 graus el passat diumenge

08.07.2015 | 15:33
L'onada de calor s'allargarà 8 dies més a les comarques gironines

Els 41,3 graus que es van mesurar diumenge passat dia 5 a l'aeroport de Girona (Gironès) han batut els rècords històrics de temperatura màxima, en una onada de calor que avui ha afluixat, encara que es preveuen temperatures elevades fins al dia 16.

Els 41,3 graus de l'aeroport de Girona de diumenge van superar en 2,3 graus l'anterior valor màxim, que era de 1982, per a un mes de juliol i en una dècima el màxim absolut per a aquesta estació, que era d'agost de 2003.

Segons ha informat avui la delegació a Catalunya de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), els primers dies del mes de juliol del 2015 s'estan caracteritzant per les altes temperatures, persistents i generalitzades a causa d'un potent anticicló en tots els nivells de l'atmosfera, centrat al sud-oest de les Açores i que s'estén des del nord de l'Àfrica fins al centre i nord d'Europa, tancant el pas a les baixes pressions atlàntiques.

Això està provocant l'entrada d'una massa d'origen africà pel sud de la Península, responsable de l'important augment de les temperatures en superfície des de dijous passat.

Aquest progressiu ascens ha originat que les temperatures hagin estat molt elevades a Catalunya els passats dies, tant les màximes com les mínimes, aquestes últimes especialment al litoral.

Dijous dia 2 les temperatures màximes es van situar entre els 30-35ºC a molts punts de l'interior, i al litoral entre els 27-30ºC.

Divendres 3, les màximes van estar compreses entre els 30-37ºC a pràcticament tot Catalunya, i dissabte 4 entre els 32-39ºC, amb molts valors per damunt dels 35ºC.

Diumenge 5 ja es van superar els 40ºC a bastants punts, especialment al Pla de Lleida i a l'interior de Girona, i dilluns 6 van continuar les temperatures molt altes, superant-se novament els 40ºC en alguns punts, fins que ahir va arribar el pic de calor amb màximes històriques.

Al llarg de tota l'onada de calor les temperatures mínimes han estat per damunt dels 20ºC a molts punts i per damunt dels 22ºC al litoral, arribant-se fins a valors de 24ºC a 26ºC durant les nits de dissabte, diumenge i dilluns.

Segons l'AEMET, aquestes temperatures tan altes (tant màximes com mínimes) han estat rècords a moltes estacions, com les de l'aeroport de Girona o les de l'observatori de Lleida.

Les temperatures tòrrides han començat avui a donar una treva amb un descens significatiu de més de 5ºC a punts de l'interior, i menys apreciable al litoral.

Segons les previsions de l'agència estatal de meteorologia, els termòmetres continuaran baixant, tant les màximes com les mínimes, de forma més feble al llarg de demà dijous, encara que a partir de divendres que ve la contínua presència de l'anticicló farà que les temperatures tornin a pujar i es mantinguin elevades almenys fins al dijous, dia 16, encara que sense arribar als valors tan alts dels passats dies.

Consells sanitaris

Els Centres d´Atenció Primària (CAP) de l´Institut Català de la Salut han donat consells per combatre l´onada de calor en 109.436 visites i trucades mèdiques durant el juny. El Departament de Salut no va concretar quantes d´aquestes atencions es van efectuar a la regió sanitària de Girona. Entre els consells donats hi ha ingerir líquids, evitar menjars calents i esforços físics, portar roba lleugera i de cotó o refrescar-se.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema