L'assemblea del Procés Constituent del Pla de l'Estany s'ha dissolt per discrepàncies amb la «cúpula» del moviment, a la qual acusa d'haver incomplert les seves pròpies bases amb la decisió de constituir-se com a partit, amb la presentació de la candidatura de Teresa Forcades sense esperar ni el debat ni la ratificació dels grups territorials i amb la «clara renúncia a la independència com a objectiu prioritari per a un procés de canvi social i de ruptura».

La dissolució de l'assemblea del Pla de l'Estany es va formalitzar el 27 de juny, dues setmanes després de l'elecció de la monja benedictina com a cap de llista de Procés Constituent. L'agrupació territorial es va crear fa dos anys.

«Decisió de baix a dalt»

En la seva opinió, la «cúpula/coordinadora/grup promotor» del moviment «ha condicionat les decisions» al llarg dels últims mesos, cosa que entenen que «no ha respectat el concepte bàsic de decisió de baix a dalt». Aquest és el motiu principal de desacord, però no l'únic, ja que també afirmen que no s'han seguit les bases originàries del procés, «sobretot pel que fa a no constituir-se com a partit polític». A més, des del punt de vista de l'antiga assemblea del Pla de l'Estany, amb la presentació de la candidatura de Forcades «s'han vulnerat els processos interns de decisió» del grup.

Un integrant de la ja dissolta assemblea del Procés Constituent del Pla de l'Estany, Daniel Fortià, va resumir que «el motiu de decidir desvincular-nos és que traïssin la base ideològica» del moviment, segons la qual «mai es constituïria com a partit polític». Fortià va remarcar que els principis del Procés Constituent es van vulnerar quan «Teresa Forcades decideix que es presenta, de manera unilateral i recolzada pel grup promotor».

Ell mateix va explicar que la baixa va ser una decisió «totalment independent», tot i que els consta que d'altres agrupacions territorials estan disgustades amb la direcció del moviment. Des del juny de 2013, l'assemblea del Procés Constituent del Pla de l'Estany ha organitzat activitats de contingut social, jornades i debats, els últims relacionats amb les eleccions municipals.