El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) han rebut l'autorització, des de l'Agència Espanyola de Seguretat Aèria (Aesa), per usar drons per poder investigar en ecologia i conservació ambiental. Per això, la unitat mixta InForest, que està formada per aquests dos centres d'investigació, ara s'ha convertit en la primera institució acadèmica a Catalunya i una de les primeres d'Espanya que té autorització per operar amb drons, segons van informar ahir els seus responsables.

«Sobrevolar espais naturals amb drons, plens de sensors i càmeres, pot aportar informació d'alta qualitat als ecòlegs i ens permetrà donar un impuls a la ciència catalana en el camp ambiental», va destacar el director general del CTFC, Denis Boglio. «Els drons tenen un enorme potencial en camps com l'ecologia forestal o la biologia de la conservació. L'objectiu que tenim és intentar acostar encara més aquesta tecnologia a la investigació desenvolupada a Catalunya i continuar atents per als futurs desenvolupaments», va comentar Lluís Brotons, investigador del CSIC i coordinador del servei de drons.

Per tant, el CTFC esdevé una institució pionera en les aplicacions de la tecnologia de drons per a seguiment ambiental. El 2012, un grup d'investigadors d'aquest centre van publicar un dels primers articles del món sobre l'ús de drons per fer seguiment de colònies d'aus aquàtiques. Així, juntament amb Francesc Sardà-Palomera i Gerard Bota, dos dels integrants de l'equip, durant tot aquest any han seguit treballant en aquesta línia amb l'administració del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà i el Consorci de l'Estany d'Ivars. Durant aquest projecte han explorat com els drons poden ajudar a fer el seguiment de nius d'espècies aquàtiques que nidifiquen en canyars de difícil accés i per estudiar nius d'esparver cendrós; una au rapinyaire amenaçada, que nidifica en camps de cereal.