L'Ajuntament de Porqueres vol que Ensenyament construeixi el quart institut de Secundària del Pla de l'Estany al seu municipi, en comptes de Banyoles tal com està previst.

L'alcalde de Porqueres, Francesc Castañer, va reivindicar per al seu poble l'institut que falta al Pla de l'Estany, tot argumentant que disposa d'uns terrenys a la zona esportiva que, després d'una reparcelació, posarien a disposició d'Ensenyament. Castañer va remarcar que Porqueres té 4.500 habitants i «de més petits que nosaltres tenen un institut», o almenys una Secció d'Educació Secundària. L'alcalde va afirmar que «comença a tocar descentralitzar».

Després d'una conversa informal amb el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, Castañer va dir que «el Departament no s'hi oposa, però vol que sigui zona única»; és a dir, que hi vagin alumnes de tota la comarca. L'alcalde va explicar que Porqueres tampoc s'hi oposa, «tot i que vol un institut propi per tenir més identitat». També va apuntar que «si Porqueres té un institut, el mimarà». L'assumpte s'ha deixat pel setembre i el que demana Castañer és «que no ens vinguin amb la decisió feta».

Ahir, des dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona van explicar que tot el que està relacionat amb la construcció del nou institut del Pla de l'Estany es discutirà a partir del setembre. Llavors, els arquitectes del Departament també elaboraran l'informe tècnic que ha de determinar si la reconversió en institut de l'edifici de la Providència -propietat del Bisbat que ara acull, en part, la seu de Càritas- és factible. A mitjan juny, Albert Bayot va mostrar preferència per aquesta possibilitat, tot i que va deixar clar que la decisió final dependria de la viabilitat tècnica i del cost econòmic de l'obra.

A Banyoles, però, hi ha un altre espai candidat a acollir el futur centre de Secundària: uns terrenys municipals adjacents a l'institut Pla de l'Estany, que l'Ajuntament ja ha cedit a Ensenyament.

Tant això com la petició de l'Ajuntament de Porqueres, els Serveis Territorials d'Ensenyament ho tractaran quan pertoqui planificar el curs 2016-2017, que és per quan està previst obrir el quart institut del Pla de l'Estany. De totes maneres, el consistori banyolí vol que la decisió estigui presa abans de Nadal.