El Servei Català de la Salut (CatSalut) va anunciar ahir que reprèn el procés d'adjudicació de la gestió de les ambulàncies, que suposarà un canvi de mans del transport sanitari a Girona. En el cas de les comarques gironines, el servei passarà d'estar gestionat pel Consorci del Transport Sanitari de Catalunya (CTSC) Regió de Girona a Transport Sanitari de Catalunya (TSC), una firma d'Investindustrial, de la família Bonomi i propietari de Port Aventura.

El Departament de Salut va anunciar ahir que el Tribunal Català de contractes del sector públic (TCCSP) ha desestimat tots els recursos especials en matèria de contractació presentats el passat mes d'abril en relació amb l'adjudicació del concurs de transport sanitari del CatSalut, entre ells el que havia presentat el Consorci perquè el lot de les ambulàncies gironines no anés a parar al TSC.

La desestimació dels recursos, expliquen fonts de Salut, suposa l'aixecament de la suspensió del procediment i el CatSalut requerirà ara al TSC com a adjudicatari del lot gironí que formalitzi el contracte, acabant així el serial en què s'ha convertit el concurs públic més gran d'aquesta legislatura, amb un total de 2.556 milions en deu anys pel conjunt del territori català.

I és que, després de mesos de rumors sobre els guanyadors de la licitació, a principis del mes d'abril es va fer pública l'adjudicació del transport sanitari, que va quedar aturada pels recursos presentats per diferents empreses que n'havien quedat fora, com el Consorci, que denunciaven que alguns dels guanyadors no complien els requisits tècnics per desenvolupar el servei.

Entre altres qüestions, el Consorci al·legava que la majoria dels 48 vehicles que TSC havia ofert per a Girona estaven «intoxicats» perquè ja estaven sent usats a l'Aragó i a les illes Canàries; que el pla d'implantació de la flota era deficient i que els cotxes incompleixen la normativa referent al pes.

Un cop signats els contractes, explica la conselleria, s'iniciarà el desplegament de forma esglaonada de les unitats mòbils en els territoris d'acord amb les previsions que estableixi el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Aquest nou concurs suposa un canvi de model del transport sanitari, que passa a ser gestionat de manera centralitzada pel SEM. Fins ara, el SEM coordinava només el transport sanitari urgent i el CatSalut s'encarregava del no urgent.

Pel que fa a la plantilla, les bases del concurs del transport sanitari obliguen els guanyadors a subrogar els treballadors que presten el servei actualment i que, en el cas de Girona, són uns 450 empleats. A més, es mantenen tant les hores de servei com el nombre de vehicles.