El fins ara president de la intercomarcal d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a Girona, Joan Cañada, va anunciar ahir que abandona tots els càrrecs de la formació. Cañada ha pres la decisió davant la falta d'una «voluntat d'acord» en l'àmbit intern del partit, tot i que seguirà a Unió com a militant de base. Qui assumirà la presidència que deixa Cañada serà el fins ara vicepresident executiu d'UDC, Xavier Dilmé. Així, la divisió interna d'Unió va suposar ahir la marxa de Cañada i també la dissolució de l'executiva comarcal de la formació al Ripollès. Tant en el cas de Cañada com de la comarcal, la manca d'entesa interna a UDC sobre el procés sobiranista ha esdevingut la principal causa del trencament.

En una entrada al seu blog, Cañada va manifestar ahir: «El meu no és el perfil que el partit necessita al capdavant de la intercomarcal de Girona». «Se'ns planteja un escenari totalment diferent del que vaig trobar a l'inici de la meva presidència», va afirmar Cañada, que va afegir que els òrgans de govern d'Unió «han pres, legítimament, unes decisions de gran transcendència que obren una nova etapa». El fins ara president també va recordar que havia insistit «en la vigència del missatge» d'UDC, que podia ser «clau per al manteniment de la necessària cohesió social del país».

«No hem estat capaços, com a partit, d'aconseguir aquest objectiu en l'àmbit intern», va subratllar Cañada, que va lamentar: «Difícilment ens podrem erigir en garantia d'aconseguir-ho a nivell extern, quan internament no l'hem sabut portar a la pràctica». «Una voluntat d'acord que sempre hem reclamat al Govern de l'Estat espanyol en relació amb Catalunya», va retreure Cañada. A la mateixa entrada del blog, el fins ara líder de la formació a Girona va expressar: «Com a militant de base, i també evidentment com a ciutadà, seguiré defensant els principis que defineixen el nostre partit».

Nou líder a Girona

Pel que fa a la presidència de la intercomarcal d'Unió a Girona, l'ocuparà Xavier Dilmé. Per tant, l'actual diputat al Parlament, fins ara vicepresident executiu d'UDC, serà el nou líder d'aquesta intercomarcal de la formació. La crisi interna del partit, que també ha deixat el trencament de la federació entre CDC i Unió, ha suposat per a Dilmé un augment dels càrrecs. La raó és que, fa només dues setmanes, Dilmé es va incorporar al comitè de govern d'UDC com a representant dels diputats de la formació a la cambra catalana.

En paral·lel, l'executiva comarcal d'UDC al Ripollès va anunciar ahir que s'ha dissolt per discrepàncies amb la direcció del partit. En un comunicat, la comarcal va defensar el caràcter plebiscitari de les eleccions al Parlament previstes per al 27 de setembre i que Catalunya pugui «esdevenir un Estat independent». Els membres de l'executiva es van posicionar al costat del president de la Generalitat, Artur Mas, recordant que van adoptar el compromís de donar suport al seu projecte.