El boca-orella virtual repta el turisme

Les opinions dels usuaris a la xarxa guanyen pes i plantegen un canvi de model

14.07.2015 | 15:06
Les valoracions turístiques dels usuaris a la xarxa cada vegada són més importants · Aniol Resclosa
Les valoracions turístiques dels usuaris a la xarxa cada vegada són més importants · Aniol Resclosa

El nou boca-orella té aparentment la mateixa essència de sempre: una opinió directa d´algú més o menys proper que t´aconsella sense treure´n res a canvi. La diferència està que ara aquestes valuoses opinions poden arribar a milions de persones i fer trontollar tot un sector com el turístic. La presència activa i aparentment desinteressada dels consumidors en la promoció turística està suposant un desafiament per als hotelers i restauradors.

Diuen que una de les publicitats més efectives és la que es transmet de tu a tu, de conegut a conegut, de boca a orella. És així fins i tot en un món interconnectat amb diversos mitjans de comunicació diferents i un bombardeig constant de propaganda i promocions. Però precisament, amb l´arribada d´internet i les xarxes socials, el boca-orella, que abans era efectiu però limitat i silenciós, ara s´ha tornat global i potent.

En el turisme això es nota amb més intensitat. Un grapat d´opinions negatives a internet sobre un restaurant determinat poden fer perdre molts clients a l´establiment. I si molts internautes parlen meravelles del nou hotel que s´ha obert, de segur que aquell estiu es dispararan les seves reserves. El públic s´ha convertit en un actor principal amb veu pròpia i una influència creixent. Com està encarant aquest repte el sector turístic? Hi ha només avantatges en aquest canvi de model?

El responsable acadèmic del Postgrau de Màrqueting Digital i Xarxes Socials de la FUdG, Oriol Cesena, explica que «els consumidors actualment volen relacionar-se amb les marques, debatre i comentar la jugada. L´èxit del boca-orella rau en el fet que els consumidors veuen més creïble l´opinió dels altres com ells que no les excel·lències que es venen des dels propis establiments».

Cesena opina que a les comarques gironines –i a Catalunya en general– encara costa tenir en compte aquest tipus de boca–orella. «Hi ha moltes empreses que ho enfoquen tot al producte. I al consumidor avui li interessa més l´experiència».

Tripadvisor és una pàgina web que es dedica a recollir aquestes experiències dels consumidors sobre restaurants, hotels i altres establiments turístics. Segons un estudi recollit pel portal socialmediatoday.com, el 77% de la gent que viatja al món consulta la pàgina abans d´escollir un hotel; el 50% ho fa per triar restaurant, i el 44% per fer alguna activitat. A les comarques gironines l´enorme impacte d´aquests portals tot just es comença a gestionar.

El president de l´Associació d´Hostaleria de Girona i Radial, Josep Carreras, assenyala que les opinions a la xarxa «es tenen en compte però fins a un cert punt. Cada establiment ho gestiona com pot; fins i tot en alguns casos se´ls resta importància». El president dels hostalers assegura que el sector sempre ha estat preocupat per l´opinió dels clients i per millorar el servei, però també opina que algunes de les opinions que hi ha a les xarxes són extremes i poden fer mal.

Segons Carreras, la recepta que apliquen molts establiments és la de triar el gra de la palla, conscients que l 80% de consumidors té bon criteri sap valorar un restaurant o un hotel malgrat les crítiques dolentes. I són partidaris que els clients es queixin de manera directa i immediata al responsable en lloc de fer-ho a internet, ja que consideren que és menys eficient.

«Les empreses que vulguin ser comunicatives no han de deixar de banda el boca-orella virtual», assegura Cesena, i apunta: «El sector empresarial ha d´agafar-ho com una oportunitat i saber-ho interpretar. Depèn de com es gestioni es pot convertir en un aliat».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirià

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirà

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals...

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

La festa major de Banyoles, la Fira de la Castanya de Viladrau, i la Fira del Bolet a Albanyà...

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Música, teatre fires i festes formen part de la nostra selecció

Enllaços recomanats: Premis cinema