Les consultes d'ostomia milloren la qualitat de vida del pacient i són cost-efectives, ja que l'atenció a aquest tipus de malalts -anomenats col·loquialment «gent amb bossa» perquè porten un dispositiu adherit a l'abdomen per recollir la femta o l'orina- és un 48% menys costosa per al sistema sanitari quan la fa un professional d'infermeria especialitzat. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi publicat a la revista internacional dedicada a la infermeria especialitzada en estomateràpia Wound, Ostomy and Continence Nursing, una publicació científica i en què han participat infermeres de l'hospital Josep Trueta de Girona, l'hospital Santa Caterina de Salt, el d'Olot i el de Palamós. A les comarques gironines, hi ha quatre consultes per atendre els 300 pacients amb ostomia de la demarcació.

En total, la recerca ha estat desenvolupada per 160 professionals de tot l'Estat i compta amb l'aval de la Societat Espanyola d'Infermeria Experta en Estomateràpia.

Segons informen els seus responsables, es tracta d'una investigació científica pionera en infermeria de cures que, per primera vegada, compara la qualitat de vida dels pacients que rebien una atenció especialitzada en ostomia i la dels que no eren atesos per professionals estomaterapeutes.

A més, també es van mesurar els costos derivats d'aquest tipus d'atenció. Així, es van tenir en compte quin tipus d'atenció sanitària necessiten aquests pacients, com les visites a l'atenció primària, urgències, infermeria d'ostomia, oncòlegs o uròlegs durant els tres mesos posteriors a la intervenció.En general, l'estudi evidencia que els pacients que no disposen d'una atenció especialitzada acaben anant més a urgències i a l'especialista i que requereixen més ingressos hospitalaris, que són serveis molt més cars.

«L'estudi demostra el valor de l'especialització que aportem els infermers experts en estomateràpia per captar i educar els pacients a tenir cura de l'estoma», explica Manuel Bona, president de la Societat Espanyola d'Infermeria Experta en Estomateràpia.

«Els pacients ostomitzats demanem que es compleixi el dret que tenim a ser atesos per un professional d'infermeria expert en estomateràpia», explica la presidenta de l'Associació Catalana d'Ostomitzats, Neus Cols. Per això, afegeix que l'estudi és important perquè demostra que gràcies a l'atenció especialitzada millora la qualitat de vida del malalt. «A més, deixa palès que l'atenció especialitzada és més barata en termes de cost-efectivitat».