Les conseqüències de la tempesta política del mandat passat a la Diputació de Girona han suposat una reordenació total de les retribucions: desapareixen les bestretes per assistències, s'elimina el consell de govern i es redueix el nombre d'assessors. D'aquesta manera es recuperaran les assistències per sessió, que s'han rebaixat de 1.000 euros a 700 euros, la Junta de Govern no tindrà duplicades les funcions per compensar les retribucions i a més es prescindeix de dos assessors. A més, el cost global de les retribucions es mantindran -ni s'apugen, ni s'abaixen- després que el 2011 ja es rebaixessin un 25%. Segons fixa el govern al cartipàs, Vila cobrarà 75.000 euros anuals bruts.

La Diputació de Girona tindrà 25 assessors, amb tasques definides i un control «estricte», que dependrà directament del president de la Diputació de Girona, Pere Vila. El mateix Vila va presentar ahir el cartipàs per al mandat -que s'aprovarà en el ple d'avui al matí- i va concretar que tot allò que generava dubtes perquè quedava al llindar del que és legal». «És un cartipàs molt regulat», va afirmar el president de la Diputació, que va concretar que, per primer cop, han detallat i clarificat tots aquells aspectes que durant el darrer mandat han provocat dubtes sobre la seva legalitat. El portaveu del govern, Albert Piñeira, va especificar que regulen tot allò relacionat amb els assessors i càrrecs de confiança, amb les retribucions per assistències i amb el funcionament del Consell de Govern.

A la Diputació de Girona hi haurà 25 assessors, dos menys que en el mandat anterior. Seran dos assessors per presidència, CiU en tindrà 12, ERC, 7, PSC 2, la CUP 1, i Independents de la Selva, un altre. Així, Pere Vila tindrà dos assessors vinculats a presidència: el cap de gabinet que tindrà una retribució anual de 55.000 euros i un adjunt que cobrarà 45.000 euros l'any.

Tots els càrrecs de confiança hauran de treballar físicament a la Diputació de Girona i justificar que treballen per a la corporació. «S'ha acabat tenir assessors que no saps ben bé quina feina fan», va advertir Pere Vila i per evitar un finançament encobert de treballadors de partit.

A banda dels dos càrrecs de confiança vinculats a presidència, hi haurà 23 assessors de ple, que cobraran cadascun 36.000 euros l'any de mitjana i es dedicaran a col·laborar amb els diputats, informar els municipis, seguir els actes institucionals, promoure grups de treball amb la resta d'assessors o col·laborar en l'organització dels actes. «Són necessaris per als partits però s'ha de saber quina feina fan», van defensar.

Donar compte de la despesa

Una altra regulació que ha fixat l'equip de govern de CiU a la Diputació de Girona és que els partits hauran de justificar, any a any, que els diners que perceben com a grups es destinen a despeses relacionades amb la corporació. El ple està format per cinc grups: CiU, ERC, PSC, CUP i Independents de la Selva. Cada grup percebrà 1.500 euros al mes com a grup polític provincial més 500 euros mensuals per cada membre del grup polític.

Piñeira va detallar que cada partit haurà de tenir un número d'identificació fiscal i cobrarà els diners a principis d'any. Després, haurà de dur una comptabilitat específica i justificar les despeses. «Els diners que no justifiquin, els hauran de retornar», va afirmar el portaveu de CiU.

«S'ha acabat el sistema de bestretes», va explicar Piñeira. Això vol dir que els diputats que cobrin per assistència percebran l'import real. Les assistències s'hauran de justificar a través d'un certificat del secretari, que acreditarà la presència del diputat en qüestió i s'han fixat topalls mensuals i anuals. Així, els diputats de l'oposició podran cobrar, com a màxim, uns 24.000 euros l'any per assistències.