El cardiòleg Josep Brugada implanta per primer cop a Girona un desfibril·lador cardíac

L'aparell detecta les arítmies cardíaques malignes per evitar la mort sobtada del pacient

15.07.2015 | 15:29
El desfibril·lador automàtic cardíac.
El desfibril·lador automàtic cardíac.

El cardiòleg Josep Brugada ha implantat per primera vegada a les comarques gironines un desfibril·lador automàtic cardíac. L'operació, que es va fer el dia 11 de juny a la Clínica Girona i en què també va participar el doctor Josep Maria Tolosana, es va practicar a una pacient de 68 anys amb elevat risc de mort sobtada. La dona va ser donada d'alta a les 24 hores de l'implant en bon estat de salut i sense complicacions.

Segons explica el cardiòleg banyolí Josep Brugada, director mèdic de la Unitat d'Arítmies de la Clínica Girona, l'aparell està connectat amb un cable a l'interior del cor i escolta i monitoritza de manera permanent el ritme cardíac.

«En cas que l'aparell detecti que el ritme cardíac s'accelera per sobre d'una determinada freqüència, indicant que el pacient té una arítmia cardíaca maligna, l'aparell de forma automàtica envia una descàrrega elèctrica al cor restablint el ritme cardíac normal i evitant així el que podria acabar com una mort sobtada.

Aquests aparells s'utilitzen en pacients que presenten risc elevat de patir una mort sobtada en general per malalties cardíaques que es poden acompanyar d'arítmies malignes», detalla Brugada, que també és consultor Sènior del Servei de Cardiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. Fins ara els pacients que requerien aquests tipus d'implants es traslladaven a Barcelona.

La pacient a qui es va implantar l'aparell desfibril·lador automàtic cardíac havia patit una arítmia maligna i va ser recuperada al domicili pels serveis d'emergència; tenia però, per tant, un risc elevat de patir noves arítmies cardíaques malignes i de tenir una mort sobtada. Amb l'implant, explica el metge, «a partir d'ara tindrem la certesa que en cas que tingui una arítmia maligna, aquesta serà eliminada de forma automàtica per l'aparell evitant la possibilitat de degeneració en una mort sobtada».


L'únic tractament per revertir arítmies

Els tres germans Brugada, Josep, Pere i Ramon, són els artífexs de la coneguda com a Síndrome Brugada, un trastorn genètic del sistema de conducció elèctrica del cor que presenta certa predisposició a ritmes cardíacs més ràpids del normal (arítmies ventriculars), que impedeixen la correcta circulació sanguínia, provocant la pèrdua de coneixement i, conseqüentment, la mort sobtada a cap de pocs minuts.

Aquesta arítmia cardíaca és la causant d'un 4-12% de totes les morts sobtades, i de fins a un 20% de les morts sobtades que esdevenen en cor normal, és a dir, sense que hi hagi cap cardiopatia prèvia.

Gràcies a aquest descobriment els nous pacients que es detecten tenen un perfil més controlat, de manera que s'ha aconseguit reduir fins a la meitat les taxes de mort sobtada. Avui en dia el desfibril·lador automàtic implantable és l'únic tractament eficaç per revertir les arítmies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Jordi Viñas, alcalde de Salt.
Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L'Agenda Llatinoamericana del 2017 reivindica una nova mentalitat per acabar amb la desigualtat i...

Enllaços recomanats: Premis cinema