La detecció de mercuri en un pou d'aigua de Vilademuls va portar les autoritats a tancar-lo, al febrer, i ha provocat seriosos problemes d'abastament en aquest municipi del Pla de l'Estany. Des de les primeres calors d'abril, l'Ajuntament s'ha vist obligat a subministrar aigua amb cisternes, però l'onada de calor ha agreujat la situació i ha portat el mateix alcalde, els regidors de l'equip de govern i voluntaris a construir una canonada que enllaça dos dipòsits d'aigua i, així, estirar del pou que disposa de més cabal.

Una de les analítiques de metalls pesats que l'organisme de salut pública de la Diputació, Dipsalut, realitza periòdicament va trobar mercuri al pou que abasteix Vilafreser -i que cobreix aquest nucli, el Pla d'Olives, el Pla de Sant Esteve i Olives, amb 70 comptadors-.

Tal com pertoca, l'Ajuntament va informar l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que, des de llavors, hi ha realitzat diferents actuacions amb un doble objectiu: d'una banda, determinar l'abast de la presència de mercuri a l'aqüífer i, de l'altra, aclarir-ne l'origen.

Sobre la primera qüestió, l'ACA va confirmar que el metall només apareix a Vilafreser i amb concentracions de poc més d'un microgram per litre, el límit que la reglamentació tècnico-sanitària posa per a les aigües destinades al consum. L'alcalde de Vilademuls, Àlex Terés (CiU), va remarcar que aquest límit és lluny del màxim permès per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i que, per tant, la salut de les persones mai ha estat en perill. Pel que fa a l'origen del mercuri, l'ACA encara no l'ha aclarit, però ahir va informar que contempla tant la possibilitat que es degui a una concentració anòmala d'aquest metall líquid, com que tingui a veure amb alguna acció humana.

Àlex Terés -que és alcalde des del 24 de maig- va explicar que, a partir del febrer, l'Ajuntament va abastar la zona afectada pel tancament des d'altres pous del municipi. Aquest recurs, però, només va funcionar fins a l'abril, quan la calor va començar i el Consistori va haver de recórrer a tancs de 12 o 17 metres cúbics d'aigua: fins a 15 camions-cisterna al dia, durant l'últim cap de setmana de juny i el primer de juliol. A l'espera de rebre més factures, el Consistori ja ha de pagar prop de 25.000 euros. L'ACA va explicar que el seu Consell d'Administració proposarà que s'aprovi una ordre de subvencions per a casos com aquest, amb les quals es cobriria una bona part de la despesa.

D'aquesta manera, Vilademuls va anar trampejant la situació fins l'arribada de l'onada de calor -que es va complicar amb elements externs com aixetes obertes, rebentades o errades de pressió a la xarxa que van perjudicar el subministrament-. Per aquest motiu, l'Ajuntament va decidir prendre la iniciativa i trobar una solució provisional que els permeti passar l'estiu.

Sis dies per construir el tub

L'extensió i la dispersió de Vilademuls fan que les seves xarxes d'aigües siguin especialment complicades. Davant el problema causat per la clausura del pou de Vilafreser, el Consistori ha decidit instal·lar 700 metres de canonada per tal de completar una fase pendent de licitació i, així, interconnectar els dipòsits de Galliners i de Vilamarí.

El seu alcalde, Àlex Terés, va assegurar que «hem fet com als anys 80, hem comprat el tub -que ha costat 2.800 euros a l'Ajuntament- i hem anat a fer l'obra». Uns treballs que van realitzar deu persones -l'alcalde, els altres tres regidors del govern i sis voluntaris- entre dilluns i dissabte de la setmana passada, sota la direcció d'un regidor que es dedica professionalment a aquest àmbit. La feina, a la qual cadascú s'hi anava afegint a mesura que plegava de treballar, es va allargar unes sis hores diàries.

Tot i que el tub que s'ha col·locat és més estret de l'habitual, pel que hi circula menys aigua, i que està a la vista, tot resseguint els marges de la carretera, sembla que la solució provisional ha donat resultat i els últims dies no ha fet falta transportar-hi més aigua. Tot i això, l'alcalde va remarcar que cal una alternativa al pou contaminat. Una és excavar-ne un altre, però només l'obra costaria 50.000 € -va remarcar el batlle-, motiu pel qual va recordar la limitació de recursos de Vilademuls.