Una campanya europea contra la penetració d'espècies invasores a les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, inclòs l'estany de Banyoles, intenta frenar l'impacte que tindria a Girona l'arribada, sobretot, del musclo zebrat.

La campanya forma part del projecte Life Potamo Fauna, que inverteix uns dos milions d'euros per a la conservació de la fauna aquàtica amenaçada com nàiades, tortuga i cranc autòcton.

Segons Quim Pou, responsable tècnic del Consorci de l'Estany i de la campanya, programada per conscienciar la població de les conseqüències de la penetració en l'ecosistema d'aquestes espècies invasores, l'impacte del musclo zebrat seria «gravíssim en l'aspecte ecològic, social i econòmic».

L'arribada del musclo zebrat produiria canvis en l'ecosistema i una despesa milionària en afectar les infraestructures de captació d'aigua.

A les alteracions que es produirien en l'hàbitat fluvial, Pou va afegir la important despesa que comportaria la proliferació d'aquests exemplars a Girona, «perquè obturen les conduccions d'aigua i obliguen a revisar-les i netejar-les periòdicament».

El responsable de la campanya europea també va explicar que «els sistemes de captació d'aigua al nord de Catalunya no estan preparats per a aquesta nova situació i s'hauria de refer-los, com ha passat a la conca de l'Ebre, on s'han fet inversions milionàries per mitigar els efectes sobre les infraestructures».

La campanya que es va presentar ahir a Banyoles apel·la, també, a la conscienciació de la ciutadania davant la proliferació d'espècies de cranc i tortuga invasores, que suposen una amenaça per a les autòctones, però també per a la salut humana, ja que transmeten malalties.

Els responsables del projecte Life Potamo Fauna han editat uns 6.000 díptics i han instal·lat vint cartells en llocs estratègics per informar d'aquest perill.

A més, la campanya inclou xerrades específiques amb sectors proclius a propiciar de manera accidental l'entrada d'aquestes espècies com pescadors, clubs esportius, empreses de turisme en l'àmbit fluvial i botigues d'animals de companyia.

Quim Pou va explicar que «el musclo zebrat pot arribar a través del moviment de qualsevol petita quantitat d'aigua que contingui larves, així que, en cas de campionats per exemple aquí a Banyoles, totes les embarcacions han de venir seques i desinfectades si provenen d'una zona contaminada».

Pou va anunciar que es posarà en marxa un centre de desinfecció a les instal·lacions del Club Natació Banyoles i l'alcalde de la ciutat, Miquel Noguer -present també en l'arrencada de la campanya- va recordar que la informació busca conscienciar la població que, «quan es compra una tortuga, si s'acaba la diversió no es pot abandonar a l'estany, sinó que hi ha llocs per portar-la». L'acte també va comptar amb la presència del president del Consorci del Ter, Jordi Munell.