Petita treva de l´onada de calor el cap de setmana i millora en set dies

Les màximes es van enfilar fins als 34,3 graus a la Cerdanya i a Roses de nit gairebé van arribar als 23

20.07.2015 | 15:07
Els Bombers remullant ahir a la tarda la zona afectada per l´incendi de Caldes declarat al migdia.
Els Bombers remullant ahir a la tarda la zona afectada per l´incendi de Caldes declarat al migdia.

L'onada de calor donarà una petita treva aquest cap de setmana. Afluixarà una mica i això sobretot perquè hi podrà haver algunes precipitacions sobretot a la zona del Pirineu. La setmana que ve en canvi, la situació es torna a revertir i els termòmetres arribaran altra vegada a superar les màximes que haurien de ser normals per l'època de l'any.

Amb tot però segons apunten les previsions, es preveu que a partir del divendres de la setmana que ve, les altes temperatures ja siguin història i que per tant, les que hi hagi siguin les que toquen per al mes de juliol. Així doncs es dirà adéu a la calor canicular, segons les previsions dels meteoròlegs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Aquesta és la previsió però ahir els termòmetres es van tornar a enfilar de valent. A Das, a la Cerdanya, es va assolir la màxima de la província amb 34,3 graus i a Roses, durant la matinada es va viure una calor tropical, assolint els 22,9 graus de mínima. A la resta de la demarcació les màximes van rondar entres els 31 i 34 graus de màxima i les mínimes entre els 17 i 20 graus de mitjana.

La falta de pluja manté l'alt risc d'incendis, sobretot a les comarques del Gironès, Baix Empordà i Selva. Ahir en aquesta última zona, en concret a Caldes de Malavella es va declarar un incendi de vegetació que finalment es va quedar amb un ensurt. Els Bombers van córrer cap a la zona amb unes vuit dotacions terrestres i finalment, van poder controlar les flames ràpidament d'una zona anomenada can Vila del terme. Al lloc hi van treballar també la Policia Local del municipi així com Adf. Van cremar 850 metres quadrats de vegetació. Protecció Civil alerta que cal extremar precaucions davant l'alt risc d'incendis.

Més ozó troposfèric

Arran de l'onada de calor, el Departament de Territori ha avisat que els nivells d'ozó troposfèric (O3) en l'aire ambient seran elevats en alguns punts de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ubicats arreu Catalunya. Aquests dies s'ha superat el llindar d'informació a la població en algunes zones de qualitat de l'aire catalanes, com la de les comarques de Girona durant el dia d'ahir.

D'acord amb la normativa relativa a la qualitat de l'aire, quan es superen els llindars d'informació o d'alerta establerts, cal posar a disposició del públic informació sobre la superació observada, els possibles efectes sobre la salut i recomanacions sobre les precaucions que ha d'adoptar la població afectada.

Quan les concentracions d'ozó superen un llindar determinat, poden afectar les persones i cal prendre mesures d'autoprotecció. Els efectes de l'ozó en la salut de les persones varia segons la seva concentració en l'atmosfera i la sensibilitat de l'individu. La majoria de les persones, especialment les que pertanyen a grups més sensibles, han de prendre precaucions quan els nivells d'ozó superen els valors d'avís a la població (180 micrograms per m3 d'aire durant 1 hora).

L'Agència de Salut Pública de Catalunya, com a mesura preventiva, recomana que la població sensible -infants i adults amb problemes de cor i pulmons- redueixi l'exercici físic intens, especialment a l'exterior.

D'altra banda, el grup Ecologistes en Acció va denunciar ahir "passivitat i falta d'informació" per part de la Generalitat de l'augment de la contaminació per ozó troposfèric que, segons afirmen, és "alarmant" en algunes zones de Catalunya.

Segons els ecologistes, des del mes de març passat els llindars d'ozó s'estan superant tant el límit legal per a la protecció de la salut humana (concentració d'ozó superior a 120 mg/m3, de mitjana en 8 hores) com quant a la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut sobre aquest contaminant.

Ecologistes en Acció denuncia "la insuficient informació donada per les autoritats, que es limita a la publicació de dades a la web i l'enviament d'avisos de les superacions del nivell d'informació (mitjanes horàries superiors a 180 mg/metre cúbic) a qui ho hagin sol·licitat prèviament".
Per als ecologistes, "és necessària una campanya comunicativa contundent que avisi la població de forma immediata i a través dels mitjans de comunicació massius perquè es prenguin mesures de protecció de la salut, i que expliqui la gravetat del problema i les seves causes".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Especatcle «Dinamita la Sarsuela»
Què fer aquest divendres a les comarques gironines

Què fer aquest divendres a les comarques gironines

Teatre, concerts, les festes de Sant Martirià a Banyoles i actes solidaris a la nostra selecció

Propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Música, fires i festes formen part de la nostra selecció

Tres detinguts a Girona en una operació contra el tràfic internacional de marihuana

Tres detinguts a Girona en una operació contra el tràfic internacional de marihuana

Utilitzaven mules per transportar la droga cap a Alemanya - S'han fet escorcolls a Salt i...

L´olotí Josep Maria Padrosa és nomenat gerent de l´hospital de la Garrotxa

L´olotí Josep Maria Padrosa és nomenat gerent de l´hospital de la Garrotxa

Es va veure envoltat de diverses polèmiques quan era director del CatSalut, arran del seu pas per...

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La Fundació SER.GI dóna veu a les persones refugiades

La Fundació SER.GI dóna veu a les persones refugiades

És a segona activitat del cicle «Siner[GI]es

Enllaços recomanats: Premis cinema