El túnel del Pertús

Ha arribat el dia, era conegut i era profecia: TP Ferro ha fet suspensió de pagaments; concurs de creditors en el llenguatge apropiat del Codi Mercantil vigent. Ara veurem si poden reestructurar el deute o si els Estats espanyol i francès se n'hauran de fer càrrec subrogant-se. Encara queden uns mesos més de plets. El Ministeri de Foment es va negar a entomar a la primera les autopistes radials de Madrid i van ser necessaris nous pronunciaments judicials. En el cas del projecte Castor, tot va anar molt més ràpid. Maneres de fer diferents de ministeris i d'inversors. Mentrestant, els executius espanyols i francesos han fet poc per incrementar el pas de trens pel túnel, l'increment de l'explotació i del seu rendiment. Ara he vist ofertes promocionals per viatjar a França amb tren d'alta velocitat i els preus de l'AVE ja s'han abaixat a Espanya, tot i ser deficitari. El més realista és assumir que sobre les vies de l'alta velocitat hi han de circular molts més trens amb serveis i freqüències dels serveis de Rodalies. Maximitzar la infraestructura més moderna construïda. Aquesta proposta va contra la idea de línies de llarg recorregut? S'ha d'utilitzar el màxim el que ja tenim. Sinó, queden aeroports buits -a la venda per 10 mil euros?- i vies poc utilitzades. A veure quan tenim un regional Barcelona-Girona-Figueres-Perpinyà. Seria l'instrument clau al servei d'unes relacions econòmiques, acadèmiques i culturals que encara tenen molt camp per córrer.

Els comptes de la lletera

Un any més, el Govern ha presentat uns objectius de dèficit no assumibles per a les comunitats autònomes. Si no rectifiquen i fan un repartiment més equilibrat per a les diferents administracions públiques, s'estarà castigant una vegada més a les autonomies, que són les que atenen les necessitats socials dels ciutadans com l'Educació, la Sanitat o la Dependència.

Entre els anys 2012 i 2013 el Govern va incrementar l'IVA, l'IRPF, l'impost de societats i els impostos especials, i ara s'ha volgut rentar la cara amb una rebaixa de l'IRPF, però ?se?guim pagant més IVA, més impostos sobre l'electricitat i més impost de societats. Tot l'increment de la recaptació que hi ha hagut ha anat a engruixir els ingressos de l'Estat que, alhora, és el que menys estalvia en despeses i el que menys redueix el seu dèficit. L'Estat i la Seguretat Social absorbeixen el 59% de la despesa global de les administracions i fins al 89% del dèficit. Les Comunitats Autònomes absorbeixen el 30% de la despesa, però només l'11% del dèficit.

Les comunitats autònomes han fet tots els ajustos possibles en despesa i, per tant, reduir-los més significaria posar en perill el manteniment de l'Estat del Benestar.

Pressupostos en Ple agost

Agost amb la maleta a punt per anar al parlament per la tramitació i aprovació dels pressupostos generals de l'Estat del 2016. El calendari és el següent: el 31 de juliol els aprovarà el Consell de Ministres. El 4 d'agost seran entregats al Congrés dels Diputats. Començarà la feina de mirar les partides i, sobretot, les inversions territorials a Catalunya i a les comarques gironines. Durant la setmana del 17 d'agost (del 17 al 20 d'agost), compareixença dels alts càrrecs del Govern central per presentar els pressupostos en les comissions. El 25 i 26 d'agost debat i votació de les esmenes a la totalitat als pressupostos. La primera setmana de setembre, debat i votació d'esmenes a la Comissió de pressupostos. Segona setmana de setembre, votació en el ple del Congrés i cap al Senat. A tot això s'hi ha de sumar un ple extraordinari per l'aprovació de l'ampliació de crèdit a Grècia, un parell de dies abans de la reunió dels ministres de finances de la zona euro (ecofin). Ser parlamentari no és fitxar en jornada laboral fixa. No em queixo, és la meva responsabilitat i un honor ser un electe. Només dic que no té raó la propaganda que diu que el parlament està tancat dos mesos a l'estiu.

Passions balcàniques

El Parlament de Macedònica (FYRM) ha treballat durant dos anys sense la presència de l'oposició, autoanomenada socialdemòcrata. El líder de l'oposició ha deixat anar amb comptagotes gravacions de converses de membres del govern i del parlament. De fet, durant quatre anys i mig s'han produït gravacions massives de les converses d'aquest petit país de prop de dos milions d'habitants. Fa setmanes es van produir els primers brots de tensió ètnica amb la minoria albanesa (prop del 30% de la població). He participat en alguna fase de les converses per trobar una solució entre govern i oposició, al límit del conflicte civil. Al final l'oposició torna al govern el primer de setembre, el primer ministre dimiteix amb el canvi d'any i es convocaran eleccions pel 26 d'abril. Macedònia, país candidat a la UE i l'OTAN. 20 anys després de les guerres balcàniques dels 90, les passions ètniques i la política d'alt voltatge continuen amb pulsions no resoltes. No s'ha d'oblidar que Grècia és el país més meridional dels Balcans. La Grècia d'avui és molt més balcànica que no pas semblant a la virtut democràtica de l'Atenes de Pèricles.

TVGirona 30 anys

Felicitats a TVGirona pels seus 30 anys. En aquests temps d'integració de mitjans i de globalització de la informació, la informació local de qualitat és més difícil d'aconseguir perquè els consumidors d'informació saltem del local al global amb una gran facilitat. Que lluny queda aquella societat de ràdios locals, teles comarcals i setmanaris locals. Avui tenim plataformes de comunicació i destinar recursos i donar rendiment als mitjans locals és més difícil. Amb les webs, el Twitter, el paper i la informació no jerarquitzada anem fent "surfing" per les onades de la informació. De fet, a Girona, han quedat dos diaris, una televisió i dues ràdios. Que per molts anys!