El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ampliarà l'estudi geofísic marí entre el port de Barcelona i Portbou i, d'aquesta maenra, conèixer d'on es pot extreure sorra per regenerar les platges. L'estudi es farà fins a una profunditat de 100 metres i tindrà un cost de 2.593.750 euros.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir la resolució de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar -en la qual s'anunciava la licitació de l'ampliació de l'estudi-, amb un termini d'execució de 22 mesos i un període de presentació d'ofertes o sol·licituds de participació que es mantindrà obert fins al pròxim 25 d'agost.

El treball de camp es desenvoluparà sobre un total de 180.316 hectàrees de subsòl marí, entre 20 i 100 metres de profunditat i en una longitud de 197 quilòmetres de costa catalana, entre el port de Barcelona i la frontera francesa, a Portbou.

Segons va informar el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, l'estudi pretén conèixer els recursos de sorra d'aquesta zona, per tal de poder-los utilitzar en la lluita contra l'erosió costanera en el litoral del Mediterrani Nord. Així, l'administració ampliarà els diversos treballs de geofísica que s'han realitzat anteriorment en aquest sector.

A més de la prospecció geofísica de la sorra, l'estudi també prendrà mostres superficials i farà un reconeixement del subsòl de tipus bionòmic mitjançant l'ús del sónar d'escombrat lateral, «cosa que permetrà seleccionar les zones explotables que minimitzi els possibles efectes en l'ecosistema marí» -va informar el Ministeri-.

Els treballs es completaran amb un total de seixanta sondejos marins a les zones que prèviament s'hagin seleccionat com a útils per a l'extracció d'arenes; per als quals també es tindran en compte els aspectes bionòmics dels possibles punts aprofitables per a l'explotació de sorra.

Segons va informar el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, «es tracta d'un treball molt important i d'abast considerable que facilitarà, entre d'altres coses, abordar eficaçment la defensa de la costa».