El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, entre el que hi ha el Col·legi de Girona, ha exigit a la Generalitat que agiliti l'aprovació de l'obligatorietat de vacunar els animals domèstics contra la ràbia i ha expressat el seu malestar en el retard en la posada en marxa de la mesura arran dels canvis interns del Departament d'Agricultura, que recentment han canviat de titular. Els veterinaris reclamen a la conselleria que no demori més l'aprovació i publicació de l'ordre que ha d'instaurar de nou l'obligatorietat de vacunar contra la ràbia en animals de companyia.

L'òrgan que representa als veterinaris de tot Catalunya considera que «els canvis produïts en el Departament no poden ser un obstacle a una mesura sanitària llargament consensuada amb l'anterior equip, el tràmit de la qual ja havia superat fins i tot el període d'informació pública i de presentació d'al·legacions».

A través d'un comunicat, els veterinaris mostren la seva «sorpresa i preocupació» després d'assistir a la reunió celebrada fa pocs dies amb el director general d'Agricultura i Ramaderia, Alfonso Vilarrasa, on, segons els professionals, «va transmetre la dificultat per aprovar l'ordre definitivament».

La vacuna, explica el president del col·legi de Girona, Bernat Serdà, va deixar de ser obligatòria a Catalunya fa uns deu o quinze anys. «Gràcies a l'obligatorietat fa anys», explica el veterinari, «la malaltia es va aconseguir eradicar, però la mobilitat de persones i animals que hi ha actualment poden derivar en rebrots», constata.

«L'obligació de vacunar als animals de companyia és la mesura més eficaç per combatre aquesta malaltia», remarquen els veterinaris, que han assegurat que el control de fronteres és menys eficaç, com han demostrat casos recents a França, o el cas de fa dos anys a Toledo, on es va detectar un gos, propietat d'una parella catalana, que havia esquivat el control duaner en tornar d'unes vacances al Marroc. Aquest gos va acabar passant per Banyoles i Porqueres, recorda el responsable del col·legi a Girona.

Els veterinaris catalans adverteixen que s'han detectat quatre nous casos recentment a Melilla i han alertat que els nous hàbits per vacances i les facilitats per viatjar amb les mascotes a països pròxims a Catalunya on la ràbia és endèmica, com el continent africà o l'Europa de l'Est, «augmenten el risc de propagació del virus de la ràbia».

«És hora de no baixar la guàrdia, si les malalties s'eradiquen és gràcies a les vacunes», insisteix el president dels veterinaris de les comarques gironines.

El Consell de Col·legis de Veterinaris ha recordat que més del 95 % dels casos humans de ràbia són ocasionats per la mossegada o l'esgarrapada de gossos infectats.

«La vacunació dels animals susceptibles a la malaltia, com poden ser els gossos, gats i fures que conviuen amb humans, es presenta com la mesura més eficaç per a la prevenció, el control i l'eradicació de la ràbia entre les persones», han subratllat els facultatius.

Per la seva banda, el departament d'Agricultura va respondre als veterinaris que actualment està estudiant les al·legacions contra la vacuna antirràbica obligatòria, després que el projecte es sotmetés a informació pública el 19 de juny. Malgrat que el Consell de Col·legis Veterinaris atribueix el retard als canvis polítics de la conselleria, la Gneneralitat va assegurar ahir que el motiu de la demora són les al·legacions presentades per la Federació Catalana de Caça, la Comissió interlocutora de protectores d'animals de companyia de Catalunya (CIPAC) i la Federació de Municipis de Catalunya, que estan sent estudiades per la Subdirecció General de Ramaderia.

Segons Agricultura, les últimes d'aquestes al·legacions es van presentar el 6 de juiol la CIPAC, i qüestionen l'obligatorietat de la vacuna pel fet que Catalunya és indemne de ràbia i per l'impacte econòmic i social del projecte per caçadors, protectores d'animals i ajuntaments.

A més, veuen dificultats a l'hora d'aplicar la mesura en poblacions no controlades d'animals de companyia i consideren que el control en frontera eficaç amb països de risc com el Marroc és garantia per controlar l'entrada de la ràbia a l'Estat.

Per tot això, demanen un «estudi científic rigorós del risc d'introducció de la ràbia a Catalunya» previ a l'establiment de la mesura.