La Creu Roja continua creixent en nombre d'atesos. Durant el 2014, van passar pels diferents serveis i programes 77.357 persones, un 15% més que el 2013. El coordinador de la Creu Roja a Girona, Jordi Martori, destaca que no només augmenta la xifra de persones sinó que cal una atenció més personalitzada i profunda a causa de la crisi. L'entitat ha fet un èmfasi especial en els programes per prevenir la pobresa i millorar l'ocupació. L'any passat van passar pels programes d'ocupació 1.679 persones i un 43% va trobar feina. Més de 20.000 gironins han rebut aliments i 900 famílies s'han beneficiat dels projectes d'alimentació infantil. L'entitat ha ingressat 1,8 MEUR per les quotes dels 24.913 socis.

"Si la situació econòmica millora, nosaltres no ho estem veient". Així de taxatiu ha estat el coordinador de la Creu Roja de Girona sobre la situació actual. De fet, les dades de la memòria del 2014 així ho demostren. L'entitat ha atès un 15% més gent que l'any anterior i ha arribat a la xifra de 77.357 persones.

La majoria dels esforços de l'entitat s'han fixat en programes contra la pobresa i l'exclusió social i de foment de l'ocupació. Entre aquests, destaca que de les 1.679 persones que han participat en programes d'inserció un 43% ha trobat feina. Martori ha agraït a les 183 empreses col·laboradores (un 38% més que el 2013) la seva implicació i ha qualificat "d'èxit" el nivell d'inserció tenint en compte les circumstàncies del mercat de treball.

No obstant això, des de l'entitat alerten que tenir feina avui en dia no és garantia per tenir una estabilitat econòmica. "El mercat de treball és precari, no dic si els sous són alts o baixos però sí constatem que no són suficients per fer front a les despeses d'una llar", ha manifestat. Per això, Martori parla de la figura del "treballador pobre" i reconeix que algunes persones que han aconseguit feina gràcies a la Creu Roja necessiten encara que se'ls continuï ajudant.

Ajudes a l'alimentació

Un altre programa important és el destinat a les ajudes per alimentació. La Creu Roja és una de les gestores del programa d'aliments de la Unió Europea i ha ajudat 20.684 persones repartint un total de 794.123 quilos/litres d'aliments.

A banda d'això, disposa d'altres programes propis que estan incrementant. És el cas dels anomenats Kits de Suport Social, un projecte iniciat el 2009 que ha crescut exponencialment. Es tracta de paquets que inclouen aliments i productes d'higiene personal i de la llar. Des del 2009, s'ha incrementat un 139% el nombre de kits repartits. Durant el 2014, se'n van distribuir 6.285, dels quals 5.846 eren de bolquers.

D'altra banda, l'entitat fa especial atenció als infants i, per això, ha ajudat 900 famílies amb fills al seu càrrec per tal de garantir-los l'alimentació. També ha destinat més de 25.000 euros a beques menjador per a 86 infants.

La targeta de prepagament, una aposta que funciona

El 2013 l'entitat va introduir un nou projecte per poder garantir una bona alimentació a les famílies amb pocs recursos. Consisteix en donar una targeta carregada amb diners (es calculen segons els membres de la família i les necessitats de cadascuna i hi ha un control perquè es faci un bon ús) perquè vagin al supermercat a comprar aliments. El conveni es va tancar amb la cadena BonArea.

El coordinador de la Creu Roja a Girona, Jordi Martori, ha explicat que és un recurs "normalitzador" que permet a les famílies anar a comprar aquells aliments que més necessitin i sense haver d'anar a buscar-los a cap entitat benèfica.

L'any passat, es van distribuir 897 targetes a famílies gironines que tenien necessitats i no podien assegurar una bona alimentació als fills. El valor de les targetes puja a més de 200.000 euros. En els primers cinc mesos del 2015, s'han distribuït 255 targetes per un import de 19.046 euros i s'espera que la xifra vagi a l'alça especialment a l'estiu, quan s'acaba l'escola i els nens ja no tenen assegurat l'àpat del dinar perquè deixen d'anar al menjador.

A banda dels aliments, l'entitat també ha augmentat esforços per ajudar famílies que no poden pagar el lloguer o els rebuts dels subministraments. En concret, durant el 2014 s'ha ajudat a pagar lloguers a 116 famílies i 330 persones i, pel que fa als subministraments, s'han pagat rebuts de 145 famílies i 428 persones.

Més recursos propis

El secretari de l'entitat, Josep Domènech, ha explicat que ha crescut la capacitat de la Creu Roja de generar ingressos propis. Això, segons assegura, dóna més "llibertat" a la institució a l'hora de prioritzar programes i ajudes perquè si ja tenen els diners no han d'estar pendents de subvencions o ajudes de tercers. Dels més de 7 MEUR de pressupost del 2014, un 37% va venir de fonts de finançament pròpies (2,6 MEUR).

Domènech ha destacat la importància de les quotes que paguen els socis i ha remarcat que Girona és una de les demarcacions de l'Estat amb més socis. De fet, l'any passat van augmentar un 3% fins a situar-se pràcticament en els 25.000. Amb les seves aportacions, Creu Roja va ingressar 1,8 MEUR el 2014.