El compromís de CiU d'incorporar tots els muncipis al govern del Consell comarcal del Pla de l'Estany va fer que ahir, i a diferència de fa quatre anys, ERC votés a favor de la investidura de Jordi Xargay com a president. Aquest inicia el seu quart mandat consecutiu, amb majoria de CiU i el mateix nombre de consellers que la legislatura anterior, deu, en front dels vuit d'ERC i un de la CUP, que s'estrena a l'ens comarcal.

La representació política al Consell del Pla de l'Estany reprodueix l'esquema dels últims quatre anys, excepte per l'entrada de la CUP -amb un representant, que el 2011 tenia el PSC-, però incorpora nombrosos consellers nous. Després de ser escollit per 17 dels 18 vots possibles -faltava una consellera republicana-, l'alcalde de Palol de Revardit, Jordi Xargay, va agrair el vot a Esquerra tot assegurant que «aquest vot d'investidura facilitarà una bona entesa per treballar conjuntament per la comarca». Pel que fa a la CUP, el president els va dir que «sempre ens trobarà per parlar de millorar la comarca».

En la seva primera intervenció, Xargay va avançar els «objectius prioritaris» del nou mandat. El primer que va assenyalar va ser augmentar els serveis a les persones i als ajuntaments, motiu pel qual ha demanat la col·laboració de la Diputació. El president va reclamar que, per llei, s'acabi amb la duplicitat de feines i de serveis. També va exigir una Llei d'Hisenda Local que millori el finançament dels consells comarcals. En segon lloc, Jordi Xargay va assegurar que es prioritzaran els serveis socials i les polítiques d'ocupació. I, per últim, va explicar que s'optimitzaran recursos i es milloraran les primes de recaptació de tributs.

Abans, el conseller de la CUP, Non Casadevall va justificar la negativa a votar Xargay «perquè 12 anys al càrrec és un període massa llarg» i perquè «no concebem un Consell amb altes retribucions», que per ara no s'han concretat. Casadevall va reivindicar un ens transparent, útil i eficient.

El portaveu d'ERC, Joan Antoni Ramon, va remarcar un canvi respecte fa quatre anys, quan CiU va rebutjar la seva proposta de treballar junts al govern comarcal. «Avui, les coses tenen un caire diferent», va dir, perquè «el president ha plantejat una possible fórmula en què tots els municipis siguin a l'equip de govern».

Tots els grups es van referir a les dificultats econòmiques que s'han viscut l'últim mandat i encara ara i, també, als propers esdeveniments de la política nacional.