Cap canvi al capdavant del Consell Comarcal del Gironès. L'alcalde de Sant Martí de Llémena, Jaume Busquets (CDC), repeteix de president d'aquesta institució supramunicipal els propers quatre anys. Busquets, que el juliol del 2011 va assumir la presidència de l'ens per primera vegada, ara ha comptat amb els vots de CiU i ERC per a la seva investidura. Durant el ple de constitució del Consell del Gironès, que va tenir lloc ahir al vespre, es va materialitzar el pacte entre CiU i ERC -acordat ja fa uns dies- per governar en aquest organisme. Així, sí que canvia el govern de la institució supramunicipal, perquè els últims dos anys CiU ha manat en minoria a l'ens, després que a principis del 2013 trenqués el pacte de govern acordat amb el PP el juliol del 2011.

En el ple de constitució d'ahir, Busquets va subratllar que «és el primer cop a la història» que hi ha set grups polítics al Consell Comarcal del Gironès; es tracta, doncs, de la vegada amb més formacions. Malgrat tot, només es van presentar dues candidatures per ocupar la presidència de l'organisme: Busquets i l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP). Busquets es va imposar, amb 23 vots dels 33 consellers comarcals (els 14 representants de CiU i els nou d'ERC). Pel que fa a Cornellà, va obtenir cinc vots: dels quatre consellers comarcals de la CUP i d'un dels representants de la resta de grups. També es van comptabilitzar cinc vots en blanc.

Després de ser nomenat de nou president, Busquets va voler recordar -en el seu discurs- que durant el mandat anterior «les aigües van ser mogudes», perquè la crisi va afectar «tant els treballadors com els polítics» del Consell del Gironès. Tot i això, Busquets va fer un balanç positiu dels darrers quatre anys; va posar com a exemple la consolidació de l'Escola de Música del Gironès i la mancomunitat de serveis en l'àrea de medi ambient, que ha suposat un estalvi econòmic per a les arques dels ajuntaments. A més, també va subratllar el canvi de model en l'àrea de turisme d'aquest organisme, que ara treballa «de la mà de la ciutat de Girona per incrementar el potencial del territori».

Finalment, Busquets va recordar que «no s'ha abaixat la guàrdia» en l'atenció a les persones i va apostar per consolidar «l'èxit de públic» en la cultura. Sobre altres objectius per als propers quatre anys, el president del Consell del Gironès va explicar que cal aconseguir «una relació distesa i amable», que l'ens no sempre ha obtingut en el mandat anterior, amb les institucions properes. Així, va destacar la necessitat de «fer pinya» i va afegir que els 27 municipis són «importants» per al Consell del Gironès. «Treballarem per a la gent de tota la nostra comarca», va concloure Busquets.

«Sumar pel territori»

Sobre el pacte de govern, el portaveu d'ERC, Marc Puigtió, va subratllar ahir que la seva formació va entendre que l'acord havia de ser amb CiU «després dels resultats del 24 de maig». «Cal sumar pel territori», va valorar. Entre els grups a l'oposició, la CUP va lamentar que no s'hagués apostat per un pacte d'esquerres i el PSC va mostrar la predisposició d'entrar al govern.