La producció de pera a Girona baixa un 13% i la de poma, un 4%

El Departament d'Agricultura i els empresaris d'Afrucat preveuen una davallada a tot Catalunya

24.07.2015 | 07:13
Els directors generals d´Afrucat (esquerra) i d´Agricultura.

El Departament d'Agricultura i l'Associació empresarial de la fruita de Catalunya (Afrucat) han fet una previsió a la baixa de la producció de pera i poma per aquesta campanya. En concert, pel que fa a la pera està previst que baixi un 14% de mitjana i se situï en uns 170 milions de quilos; en poma la baixada és menor, del 3%, amb una producció estimada de 286 milions de quilos. D'acord amb dades facilitades ahir, aquest any la producció de pera a Girona és un 13% inferior a la de 2014, mentre que la de poma baixa un 4%.

Les causes es deuen principalment al quallat que ha fet que hi hagi menys fruits als arbres però també, i sobretot en pera, les ventades del18 de juliol al Segrià. Afrucat espera que els propers dies es podrà constatar un «canvi de tendència» dels preus després d'iniciar la retirada de fruita.

El director general d'Agricultura, Alfons Vilarrasa, va destacar que tot i la previsió a la baixa en pera i poma s'ha aconseguit conviure amb el «foc bacterià», una malaltia que afecta als fruiters de llavors i que es va començar a estendre per Catalunya la campanya passada. Vilarrasa va assenyalar que això es deu a la «conscienciació dels pagesos» i les prospeccions dels tècnics que actuen quan és té el mínim indici de la malaltia.

El director general d'Afrucat, Manel Simón, va explicar que els motius principals de la davallada de la producció es deuen al quallat però també a la gelada del 9 d'abril, que han ocasionat que hi hagi menys fruits als arbres i amb menors calibres. Així mateix, va indicar que la collita va amb un retard d'entre 3 i 7 dies en ambdues fruites.

En pera, inicialment la davallada estava pronosticada en un 7% però la ventada del dissabte passat, que va castigar severament diversos municipis productors del Segrià i la Noguera, ha fet baixar aquesta xifra fins al 14% amb una estimació de producció de 170 milions de quilos. Lleida lidera aquesta producció amb 161 milions de quilos, seguida de Girona, amb 6 milions de quilos (un 13% menys que l'any passat), Tarragona amb 1,2 milions de quilos (un 11% menys) i Barcelona amb 620.000 quilos (un 4% menys).

En varietats, la pera conference és la que té una major producció, amb 80 milions de quilos, i la que en té menys és la blanquilla, amb 18 milions de quilos. En conjunt, a Catalunya, la producció de pera ha baixat un 50% en els darrers 15 anys i això és degut a les reconversions varietals que han propiciat l'arrencada de fruiters.

La poma, en creixement

En poma tot i la baixada del 3% Manel Simón va destacar la qualitat del producte amb un 1% de l'increment de superfície de collita. Aquest cultiu es troba en una fase de creixement més retardat que la pera i al no pesar tant li costa més de caure per la força del vent. La producció a Catalunya s'estima en 286.610 tones, de les quals Lleida n'és la principal font amb 196.260 tones. La segueix Girona que, tot i que l'any passat va superar per primera vegada la producció de 90.000 tones, enguany recula un 4% i se situa en 87.360 tones. A Barcelona, se'n preveu una producció de 1.540 tones i a Tarragona 1.450, un 1% més que l'any passat. Per varietats, la Golden és la que més es produeix amb 157 milions de quilos. També predominen amb força les varietats vermelles i la gala.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema