Creu Roja atén un 15% més de gironins l'últim any i arriba a 77.357 persones

L'entitat humanitària alerta de la precarietat laboral i de la insuficiència dels sous per afrontar les despeses d'una llar

27.07.2015 | 15:13

La Creu Roja continua creixent en nombre d'atesos. Durant el 2014, van passar pels seus serveis i programes 77.357 persones, un 15% més que el 2013. El coordinador de l'entitat a Girona, Jordi Martori, destaca que no només augmenta la xifra de persones sinó que cal una atenció més personalitzada i profunda a causa de la crisi. L'entitat fa èmfasi en la prevenció de la pobresa i millorar l'ocupació.

«Si la situació econòmica millora, nosaltres no ho estem veient». Així de taxatiu va ser el coordinador de la Creu Roja de Girona, Jordi Martori, sobre la situació actual. De fet, les dades de la memòria del 2014 així ho demostren. A les comarques gironines, l'entitat ha atès un 15,17% més gent que l'any anterior i ha arribat a la xifra de 77.357 persones.

La majoria dels esforços s'han fixat en programes contra la pobresa i l'exclusió social i per fomentar l'ocupació. Entre aquests últims, destaca que un 43% de les 1.679 persones que han participat en programes d'inserció ha trobat feina. Martori va agrair la implicació de 183 empreses col·laboradores -un 38% més que el 2013- i va qualificar «d'èxit» el nivell d'inserció, tenint en compte les circumstàncies del mercat de treball.

No obstant això, Creu Roja va alertar que tenir feina avui en dia no és garantia d'estabilitat econòmica. «El mercat de treball és precari, no dic si els sous són alts o baixos, però sí constatem que no són suficients per fer front a les despeses d'una llar», va manifestar Jordi Martori. Per això, va parlar de la figura del «treballador pobre» i va reconèixer que algunes persones que han aconseguit feina gràcies a la Creu Roja necessiten que se'ls continuï ajudant.

Ajudes a l'alimentació

Un altre programa important és el de les ajudes per alimentació. La Creu Roja és una de les gestores del programa d'aliments de la Unió Europea i ha ajudat 20.684 persones, repartint un total de 794.123 quilos d'aliments.

A banda d'això, disposa d'altres programes propis que estan incrementant. És el cas dels anomenats Kits de Suport Social, un projecte iniciat el 2009 que ha crescut exponencialment. Es tracta de paquets que inclouen aliments i productes d'higiene personal i de la llar. Des del 2009, s'ha incrementat un 139% el nombre de kits repartits. Durant el 2014, se'n van distribuir 6.285, dels quals 5.846 eren de bolquers.

L'entitat fa especial atenció als infants i, per això, ha ajudat 900 famílies amb fills al seu càrrec per tal de garantir-los l'alimentació. També ha destinat més de 25.000 € a beques menjador per a 86 escolars.

La targeta de prepagament

El 2013, Creu Roja va introduir un nou projecte per poder garantir una bona alimentació a les famílies amb pocs recursos. Consisteix en donar una targeta carregada amb diners -es calculen segons els membres de la família i les necessitats de cadascuna i hi ha un control perquè es faci un bon ús- perquè vagin al supermercat a comprar aliments. El conveni es va tancar amb la cadena BonArea.

El coordinador de Girona, Jordi Martori, va explicar que és un recurs «normalitzador» que permet a les famílies anar a comprar aquells aliments que més necessitin, sense haver d'anar a buscar-los a cap entitat benèfica.

L'any passat, es van distribuir 897 targetes a famílies gironines que no podien assegurar una bona alimentació als fills. El valor de les targetes supera els 200.000 euros. En els primers cinc mesos del 2015, s'han distribuït 255 targetes per un import de 19.046 euros i s'espera que la xifra vagi a l'alça especialment a l'estiu, quan s'acaba l'escola i els nens ja no tenen assegurat l'àpat del dinar perquè deixen d'anar al menjador.

A part dels aliments, també s'han augmentat esforços per ajudar a pagar el lloguer o els rebuts. En concret, el 2014 s'ha ajudat a pagar lloguers a 116 famílies i 330 persones i, pel que fa als subministraments, s'han pagat rebuts de 145 famílies i 428 persones.

D'altra banda, el secretari de la Creu Roja a Girona, Josep Domènech, va explicar que la seva capacitat de generar ingressos propis ha crescut. Això va assegurar que dóna més «llibertat» a la institució a l'hora de prioritzar programes i ajudes, perquè no han d'estar pendents de subvencions o ajudes de tercers. Dels més de 7 milions pressupostats el 2013, un 37% (2,6 milions) van venir de fons de finançament pròpies.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema