Un grup d'investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) ha descrit per primera vegada com un enzim del fetge pot controlar la glucosa i el col·lesterol. La recerca, feta en col·laboració amb investigadors del Beth Israel Deaconess Medical Center, s'ha publicat recentment a la prestigiosa revista Nature Medicine.

La investigació, que ha estat encapçalada pel doctor José Manuel Fernández Real, del grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l'Idibgi i cap de secció d'Endocrinologia del Trueta, ha descrit per primera vegada el possible rol de l'enzim Nicotamida N-Metiltransferasa (NNMT, en les seves sigles en anglès) en el control dels nivells de glucosa i col·lesterol en sang, tant en ratolins com en humans.

Aquest enzim, molt abundant al fetge, transforma la vitamina B3 en n1 metilnicotinamida (MNAM), un compost clau en aquesta nova funció.

Els resultats de l'estudi -que s'ha desenvolupat en una mostra de 51 individus, 9 homes i 42 dones, amb obesitat mòrbida- demostren que quan se suprimeix la funció del NNMT, específicament en el fetge, es produeix una alteració del metabolisme de la glucosa i el colesterol, que es reverteix després d'administrar MNAM.

Des de l'Idibgi remarquen que les conclusions de la investigació poden ser un pas important per a la prevenció i el control de la diabetis i el colesterol.