Les parteres del Santa Caterina controlaran les dosis d'epidural

L'anestèsia autocontrolable aconsegueix el mateix efecte amb menys quantitat de fàrmac

27.07.2015 | 15:13
La doctora Pineda mostrant el comandament amb què la pacient controla la seva anestèsia.

L'hospital Santa Caterina de Salt ha implantat l'anestèsia epidural autocontrolable, un nou sistema d'administració de l'anestèsia durant el part que permet que les pacients dosifiquin per si soles la quantitat de fàrmac que es va alliberant. Amb aquesta nova tècnica anestètica, que al centre s'està posant en pràctica des de fa uns dos mesos, s'aconsegueix un millor control del dolor de la partera durant el procés i un increment del seu benestar, alhora que s'obté una menor afectació de l'anestèsia a la zona motora de la mare en comparació amb el mètode tradicional.

La doctora Olga Pineda, l'anestesista de l'hospital Santa Caterina que ha liderat la implantació de la nova tècnica al centre saltenc, destaca també que la innovació permet aconseguir els efectes anestèsics desitjats amb menys dosi de fàrmac.

L'anestèsia epidural consisteix en la introducció d'un anestèsic local en l'espai epidural, fent que les terminacions nervioses de la pacient quedin bloquejades a nivell de la medul·la òssia, concretament a la seva sortida.

Aquesta anestèsia s'administra a través d'un catèter molt prim que s'introdueix a la zona lumbar de la columna i, després, a l'àrea que recobreix la medul·la espinal, l'anestesista realitza la punció per introduir l'agulla epidural que permetrà la col·locació del catèter epidural.
El catèter epidural, que és flexible i molt fi, se situa a la zona lumbar en l'espai que hi ha entre la segona i la tercera vèrtebra. Després, es treu l'agulla i el catèter epidural queda dins per permetre que l'anestèsia pugui ser bombejada.

La novetat de la tècnica

La principal diferència entre el nou sistema implantat a Salt i el mètode tradicional radica en què en l'antic, la bomba d'infusió anava alliberant anestèsic de forma constant amb la possibilitat, però, d'emetre dosis extraordinàries de fàrmac a petició de la partera. Aquestes dosis suplementàries havien de ser administrades per l'equip mèdic.

L'alliberament constant d'anestèsia afectava la zona a tractar però també comportava una pèrdua de sensibilitat a altres zones del cos de la pacient, com per exemple les cames.

Ara, amb el nou sistema l'alliberament de fàrmac és intermitent, de manera que es dóna una dosi inicial i se'n programen cada hora. Entre l'interval d'hora i hora, són les pacients les qui poden decidir administrar-se més anestèsic en funció del dolor que sentin, amb un límit preestablert, i a través d'un petit comandament. El control de tot el procés queda registrat en una màquina.

Parts menys medicalitzats

Des del centre indiquen que la implantació d'aquest nou sistema autocontrolable respon a la voluntat d'obtenir els millors resultats obstètrics possibles, facilitant a les mares la màxima satisfacció en el moment del part.

Fa anys que l'hospital de Salt ha desenvolupat un model d'atenció al procés del part mínimament medicalitzat, amb l'objectiu d'ajudar al procés fisiològic, amb suport de la tecnologia, però potenciant la participació de la dona i atorgant especial importància al suport emocional, psicològic i personal.

El cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'hospital, Joan Meléndez, explica que les contraccions del múscul uterí durant el part poden ser intenses i provocar dolor.

«La intensitat d'aquest dolor pot estar influïda per factors personals, familiars o socials, i s'imposa aplicar mètodes per alleugerir aquest dolor», explica.

Per al doctor Meléndez és «inqüestionable la influència de l'actitud dels professionals sanitaris en l'experiència viscuda per les dones durant aquest procés».

Hi ha dos grups de sistemes que alleugeren el dolor: els farmacològics i no farmacològics. En el primer cas s'ubica l'administració de fàrmacs al canal raquidi, a l'espai intradural o a l'epidural.

En el segon cas, es troben mètodes com ara l'ús de pilotes de goma, calor local, o la immersió en l'aigua, per exemple. Concretament el part a l'aigua a l'hospital Santa Caterina ha estat acreditat aquest any pel Sistema Nacional de Salut com a bona pràctica sanitària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema