L´assistència jurídica és un servei públic adreçat a totes aquelles persones que no disposen de recursos necessaris per sufragar el cost de la seva representació davant dels tribunals. A la província de Girona hi ha dos Col·legis que s´ocupen del servei: el Col·legi d´advocats de Girona, que gestiona els partits judicials de Girona, la Bisbal de l´Empordà, Sant Feliu de Guíxols, Blanes i la Selva; i el col·legi d´advocats de Figueres que s´ocupa de l´Alt Empordà.

Aquest juliol s´han presentat els resultats de l´any 2014 amb uns resultats més aviat positius. Hi ha hagut una disminució quant a les actuacions dels lletrats, un 2,3% menys al col·legi de Girona i un 2% a Figueres. El número d´assitències per tant també ha estat menors en comparació a l´any 2013. Al col·legi gironí s´han comptabilitzat 17.030 actuacions, 140 menys que l´any anterior, i 7.831 al col·legi empordanès amb 160 casos de diferència. Des del Col·legi d´Advocats de Girona Albert Sierra, diputat del torn d´Ofici, valora els resultats: «En termes generals, no està gens malament, la dada objectiva és que hi ha hagut una reducció en el nombre d´actuacions dels lletrats a la província. És complicat predir que passarà l´any que ve, però sembla que en línies generals tot es va estabilitzant. En números anirem allà mateix».

Al col·legi de Girona una de les xifres que ha augmentat, però, ha estat el torn d´ofici civil en un 14,5%. Albert Sierra ha assegurat que: «Nosaltres no agafem l´augment del torn civil com una cosa dolenta, és simplement que hi ha més demanda, un augment de justícia gratuïta. Que la gent hagi sol·licitat més advocats d´ofici significa que hi ha més litigis i conflictes, o bé que la gent ha empobrit més i es dirigeix més a la justícia gratuïta en comptes d´anar a un advocat privat per ­exemple». Igual que a tot Catalunya, les comarques de Girona atribueixen el motiu a l´increment dels processos hipotecaris dels darrers anys. També a les demandes d´actes complerts de divorcis o separacions matrimonials i de parelles de fet, sobretot aquest darrer any 2014.

Aquest augment del torn d´ofici civil no s´ha vist reflectit als números del col·legi de Figueres, on a diferència de la tendència general el torn d´ofici civil ha disminuït en un 13%. El que ha augmentat, però, ha estat la demanda de justícia gratuïta en àmbit penal, on la pujada a l´Alt Empordà ha estat de l´1,8% respecte a la baixada d´un 4,5% en aquest àmbit del col·legi gironí. Joan Ramon Puig, degà del Col·legi d´advocats de Figueres, atribuix l´augment a motius geogràfics. «L´únic barem que ha pujat ha estat el penal i no creiem que sigui tan significatiu. S´han gestionat 2.850 casos repartits en 12 mesos. Al final són només 4 casos més cada mes a diferència de l´any 2013. És lògic que a Figueres hagi pujat el Torn d´ofici penal, ja que hi ha més problemàtiques que no pas en altres comarques catalanes a causa de la costa i inevitablement de la frontera. Tot i així en comparació amb altres anys aquest estiu no tenim tant volum de feina i el dia a dia és més tranquil».