L'Ajuntament de Figueres assenyala que té la "màxima voluntat" per resoldre el conflicte sorgit arran de l'informe del Consorci d'Inspecció de Treball de la Segurett Social, emès el dimarts passat, que alerta de l'existència de riscos psicosocials per a la salut dels treballadors de la Guàrdia Urbana de la capital empordanesa. "Analitzarem l'informe amb detall, la voluntat és solucionar-ho, tirar-ho endavant i ampliar la plantilla. Crec que anem per bon camí", explica el regidor de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, Pere Casellas.

Seg0ns l'edil, que ja era coneixedor de la "conflictivitat" que hi havia a la regidoria en aquest àmbit, hi haurà accions en un futur per pal·liar la situació: "Digui el que digui l'informe, es prendran mesures, parlarem i farem perquè les coses funcionin". "La nostra prioritat és donar un bon servei als ciutadans, i per aconseguir-ho cal eliminar qualsevol tipus de conflicte. Segur que trobarem una solució, n'estic plenament convençut", afegeix.

Per resoldre aquest context advers, diu Casellas, cal conèixer abans de res les versions dels protagonistes que en formen part: "Primer de tot em vull reunir amb els diferents actors i veure quina és la realitat de la situació. Parlarem amb tothom i farem tot el possible perquè les coses funcionin".

"Sense fonament"

Per la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va coincidir amb Casellas pel que fa a la necessitat de valorar l'informe redactat per Treball, un document que recull les actuacions realitzades des del 3 d'octubre de 2014, moment en el qual la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF) va fer arribar una denúncia per casos d'assetjament i discriminació a la plantilla -les primeres denúncies són de 2012-. "L'informe s'ha de valorar, i si es considera que hi ha alguna situació de risc psicosocial hem de prendre mesures per resoldre-ho", diu Felip.

La batllessa, no obstant això, es mostra més crítica amb els episodos d'assetjament que des del sindicat asseguren, i avisa que des del consistori disposen de "sentències judicials que desestimen totes i cadascuna de les denúncies i demostren que no hi ha aquestes situacions". "S'han interposat contenciosos i denúncies per part del sindicat i s'han perdut absolutament totes en els jutjats perquè les tres sentències han donat la raó a l'Ajuntament. Aquestes pretensions o insinuacions d'assetjament no tenen fonament", detalla Felip abans d'afegir que "hi ha una plantilla de la Guàrdia Urbana que, en gran majoria, té moltes ganes de treballar, i una sèrie de persones que volen fer creure que tot són problemes i assetjaments".

Des del CSIF, el seu vicepresident, Rafael Sánchez, crítica que "no hi ha voluntat política" per solucionar el conflicte, i recorda que durant el darrer any i mig s'han reunit tres vegades amb l'alcadessa sense èxit: "El que volem és que aquest tema s'acabi. Ens hem reunit tres vegades amb l'alcaldessa i ens ha enganyat tres vegades, no sé si és que no ho vol solucionar o és que no pot", diu Sánchez, que avisa que després de l'estiu es reuniran amb l'Ajuntament.