El Govern intentarà tenir enllestit abans de l'any 2017 un registra català de malalts de càncer per millorar el coneixement de l'afectació i expansió d'aquests tipus de malalties i conèixer la seva evolució. Aquest registre ja s'està fent en el cas dels malalts infantils i ja funciona en adults de Girona i Tarragona, però es vol estendre a tots els malalts de tot el país.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va signar ahir un conveni amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Catalunya (AECC-Catalunya), que permet lluitar conjuntament per fer front a aquesta malaltia.

El conveni s'emmarca en el Pla de Catalunya contra el càncer 2015-2020 i en el Pla de Salut 2016-2020, que preveu la reducció de la mortalitat per aquesta malaltia. En aquest sentit, el conveni preveu actuar en prevenció del càncer, diagnòstic precoç, recerca, tenir cura dels malalts, sobretot terminals i crònics, i el suport emocional a pacients i familiars.

Pel que fa a la recerca, es vol millorar la coordinació i la integració entre investigadors clínics i bàsics i disposar de sistemes d'informació que permetin avaluar els resultats clínics per garantir una qualitat assistencial apropiada. Sobre prevenció, es reforçarà la lluita contra el tabaquisme, l'obesitat i el sobrepès, posant èmfasi en la promoció de l'exercici físic moderat i una dieta saludable.

A part del registre de malalts, abans del 2017 també es preveu millorar la participació als programes de càncer de mala i coll d'úter i haver estès al 100% de la població de 50 a 69 anys el cribratge de càncer de còlon i recte a través de la prova de sang oculta en femta, que a Girona actualment s'ha desplegat al Baix Empordà, al Ripollès i a la Garrotxa.