Les víctimes de violència de gènere i les dones en situació de precarietat que la Creu Roja atén a les comarques de Girona han augmentat l'últim any: un 28,42% pel que fa a les primeres i un 41,34%, les segones.

De fet, la presència femenina s'ha incrementat en tots els serveis adreçats als col·lectius més vulnerables, tal com ahir va advertir la directora d'Intervenció social de Creu Roja a Girona, Mercè Sánchez. La prova és que el 58,71% de les persones beneficiàries de l'entitat són dones.

L'últim any, el servei telefònic de Creu Roja per a l'atenció i la protecció a les víctimes de violència de gènere (Atempro) ha atès 285 dones, 81 més que el 2013. «Per sota d'aquestes dades -va remarcar Sánchez-, hi ha moltíssimes dones en situació de violència que no acaben de denunciar la situació».

Les usuàries del servei d'acollida i d'assessorament per a dones en situació de vulnerabilitat també van augmentar: de les 43 del 2013, s'ha passat a 104 el 2014. I el punt de trobada «Espai dona», que ofereix suport grupal en sessions setmanals d'una hora i mitja, segueix la mateixa línia ascendent -passant de 15 a 25 dones-.

Mercè Sánchez va explicar que «en els últims anys i en tots els nostres programes -com els d'ocupació o d'infància-, Creu Roja ha donat prioritat a les víctimes de violència masclista». Aquest tracte especial inclou el programa d'atenció a la població immigrant, amb la vista posada en «les dones, sobretot les més joves, que fan el pas i corren un risc, perquè es genera un conflicte amb la seva família i la seva comunitat» -va aclarir la directora d'Intervenció social-. A totes elles, l'organització ofereix un servei de suport psicosocial que, tal com va explicar Sánchez, les vol ajudar a «remuntar la situació i a obrir una nova etapa vital».

En general, de totes les persones que Creu Roja atén a Girona, més de la meitat són dones (58,71%), un fet que Sánchez va alertar que «no va a la baixa perquè les situacions de violència i de precarietat, pel que fa a les dones són les que són». En el cas de la violència domèstica, va reclamar «més recursos per lluitar contra aquesta xacra» i va denunciar que «augmenta perquè no acabem de ser operatius, ni de trobar les eines per eradicar-la». Sánchez va advertir que «moltes estan desprotegides, elles són les que han de marxar de casa i de la ciutat». Per exemplificar la situació, la directora d'Intervenció social de Creu Roja es va referir a un cas actual, al d'«un agressor que acaba de sortir de la presó i la dona -que no és de Girona, però s'hi ha desplaçat per seguretat- està preocupadíssima. Perquè, quan l'agressor està a la presó, elles tenen un temps de tranquil·litat, però després tornen a tenir molta por i aquesta no és gratuïta».