Aquest dimecres entra en servei el nou Jutjat de guàrdia de Girona. «Tot i que l'edifici de Ramon Folch és força modern, no hi havia unes dependències per a les guàrdies, es feien a cada jutjat d'instrucció», ha explicat la directora dels serveis territorials de Justícia a Girona, Isabel Ruiz. Sovint, ha detallat, les declaracions es prenien al mateix despatx del jutge i no hi havia la separació òptima entre detinguts i el conjunt d'usuaris. «No eren les condicions òptimes i ara s'ha resolt», ha concretat. El Jutjat de Guàrdia de l'edifici dels Jutjats de Girona ocuparà un nou espai més ample i confortable del mateix edifici de l'avinguda Ramon Folch, que millorarà les condicions de la prestació d'aquest servei, tant per als professionals que hi treballen com també per als usuaris.

El nou espai del jutjat de Guàrdia està situat a la planta baixa de l'edifici judicial i ocupa una superfície de 294,39 metres quadrats. En aquest jutjat hi treballen quatre funcionaris d'oficina, dos de registre i un de suport a la fiscalia que disposaran d'un espai diàfan per a ells. El secretari judicial, el jutge, el fiscal i el metge forense tenen despatxos individuals.

A més, hi ha un espai destinat a sala multiús, on podran prendre declaracions. Un ascensor connecta les dependències del jutjat amb els calabossos. Així, els detinguts tindran accés directe al jutjat per un passadís interior, evitant qualsevol tipus de contacte amb víctima o usuaris del jutjat en general. El nou Jutjat de Guàrdia té, a més, un accés específic. Durant les primeres setmanes, de dilluns a divendres es podrà entrar per la porta principal de l'edifici però els caps de setmana i festius, ja només s'usarà el nou accés de la plaça Vicens Vives. Segons ha avançat Ruiz, a partir de setembre, també a les tardes la via d'entrada serà aquesta nova porta, que compta amb espai per a vigilància de seguretat i un arc detector de metalls. El Departament de Justícia ha destinat 257.585,26 euros a les obres d'adequació de l'espai. Isabel Ruiz ha explicat que els treballs han tingut dues fases. La primera ha consistit a traslladar els forenses de l'Institut de Medicina Legal al primer pis. Un cop alliberat l'espai, han fet les obres necessàries per connectar el jutjat amb els calabossos i adequar les instal·lacions amb els despatxos i espais necessaris. El moblament de l'espai i l'equipament informàtic i telefònic no ha suposat cap cost perquè s'ha reutilitzat. El primer a utilitzar aquest nou espai serà el jutjat d'instrucció.