L'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) xifra en un 40% la davallada de la producció de cereals al Ripollès per culpa de la sequera i de la forta calor. La comarca gironina és, segons Asaja, un dels territoris més afectats, si bé pel que fa a tot Catalunya, la davallada de la producció se situa en més d'un 30%.

Segons va explicar ahir la presidenta del l'organització, Rosa Pruna, Lleida i Barcelona són les demarcacions més afectades amb comarques com els dos Vallès, amb el 50%, i el Bages, l'Urgell, l'Anoia que, com el Ripollès, ronden el 40%.

Segons Pruna, el sector de cereal a Catalunya fa dos anys consecutius que té davallades de producció per culpa de la climatologia, de la qui va assegurar que «és qui mana realment».

La líder sindical va lamentar que amb un any bo com el que es presentava aquest 2015 les pèrdues estiguin generalitzades al 30% en tots els territoris de cultiu de Catalunya.

Les alarmes es van encendre al maig, quan per culpa de la calor sobtada i la manca de precipitacions el verd dels camps es va transformar en pocs dies amb blanc. Només «s'han salvat» aquelles varietats més primerenques i han quedat severament afectades les més tardanes, va afegir Pruna.

Asaja calcula que en blat hi ha hagut un 31% menys de collita, en ordi, un 40% menys, i en civada un 26% menys.

Les dades oficials respecte al 2014 però donen una baixada de producció de l'ordre del 10 al 12% però l'any passat ja va ser un mal any, de manera que agafant la referència del 2013, el qual es considera un any normal, la pèrdua de producció es situa en els barems anteriorment mencionats.

Així, també a la Unió Europea, en països com Alemanya, Polònia, França, Itàlia i Espanya, la climatologia ha provocat un descens del 7,5%, uns 296 milions de tones. L'any passat van ser 320,5 milions de tones, i les sequeres molt generalitzades.

Pel que fa a l'Estat la forta calor i sequera han provocat un descens de collita d'un 30%. Les comunitats més afectades són Catalunya, l'Aragó, les dues Castelles i Navarra amb 13.822 milions de tones, enfront els 18.000 milions de 2014.

Pujada de preus

En aquest sentit, Rosa Pruna va confiar en un repunt a l'alça del preu del cereal en àmbit mundial donada aquesta baixada de producció generalitzada.

Així mateix, des del sindicat s'ha alertat de les dificultats per les quals passa el sector agrari i van instar a treballar per una assegurança d'explotació per la pèrdua de renda.