· OPERACIÓ POMPEIA

La trama defraudadora del Paradise i l´Eclipse va ocultar més de 400 MEUR de la prostitució

Vuit del 66 detinguts en l'operació Pompeia contra el frau fiscal i l'explotació sexual són de les comarques gironines

29.07.2015 | 17:53
Operació Pompeia
Play
La trama defraudadora del Paradise i l´Eclipse va ocultar més de 400 MEUR de la prostitució

La trama defraudadora de la que formaven part el macroprostíbul Paradise de la Jonquera i el club Eclipse de Mont-ras va ocultar més de 400 MEUR provinents de la prostitució. La investigació estima que, en cinc anys, les cinc organitzacions criminals de la xarxa van defraudar 117 MEUR blanquejant els beneficis a través d'un entramat d'empreses. L'operació Pompeia, que va esclatar a finals de juny, es va saldar amb 66 detinguts, vuit d'ells de les comarques gironines. Entre els arrestats, hi ha l'amo del Paradise i l'Eclipse, José Moreno, i els encarregats dels bordells. Agents de la policia espanyola i funcionaris de l'Agència Tributària van registrar els dos locals i també el domicili de Moreno.

La policia estatal i l'Agència Tributària donen per desarticulades cinc organitzacions criminals que explotaven importants prostíbuls d'arreu de l'Estat i que, a través d'un complex entramat d'enginyeria financera, haurien arribat a ocultar més de 400 milions d'euros (MEUR) provinents de la prostitució. Això, segons la investigació, hauria generat més de 117 MEUR de frau fiscal perquè la trama va teixir un sistema per blanquejar els beneficis utilitzant una societat guipuscoana que està en el punt de mira dels investigadors des de l'any 2010.

La investigació, que va desembocar en l'operació Pompeia, ha durat diversos anys, durant es quals han analitzat més de 750 comptes bancaris que han permès relacionar la societat sospitosa amb els prostíbuls dels quals procedien els diners blanquejats. Els investigadors han registrat 14 clubs i 21 domicilis i ha detingut un total de 66 integrants de les cinc organitzacions.

A les comarques gironines, han estirat el fil fins a dos prostíbuls, el Paradise de la Jonquera (Alt Empordà) i l'Eclipse de Mont-ras (Baix Empordà), tots dos propietat de José Moreno. Els agents van registrar els dos clubs i també el domicili de Moreno a Palamós. En total, van detenir vuit persones, l'amo dels bordells i també encarregats i responsables.

Tot i que després de passar a disposició del Jutjat central d'instrucció número 4, amb seu a l'Audiència Nacional, José Moreno va ingressar a presó, el jutge va estimar el recurs de la defensa contra l'empresonament i divendres va sortir en llibertat provisional. Continua imputat per delictes de blanqueig de capital, frau fiscal i organització criminal.

Caixers als prostíbuls

La investigació va començar al País Basc, amb la sospita que una societat d'allà posava a disposició dels clubs Terminals Punt de Venda (TPV) que s'utilitzaven per al frau i el blanqueig. També, amb les sospites que en aquests locals s'ocultaven pagaments amb targetes de crèdit. En paral·lel a la investigació del frau fiscal, els agents seguien una altra línia vinculada a l'explotació sexual de dones.

Això ha permès descobrir el modus operandi de la trama. Els clients dels clubs havien de pagar els serveis sexuals amb targeta, utilitzat els TPV específics. Els pagaments carregats a les targes, que incloïen unes comissió del 10% que després es repartien els clubs i la societat, s'ingressaven en comptes bancaris dels quals era titular la societat guipuscoana i on figuraven com a apoderats persones de confiança dels prostíbuls.

La major part dels diners ingressats en aquests comptes els retiraven aquests apoderats, a través d'empreses vinculades a la trama. Això dificultava seguir i rastrejar els diners.

Tant la societat facilitadora com els bordells declaraven aquestes operacions entre ells com a compravendes o arrendaments. Així, declaraven per imports inferiors als reals o directament no les declaraven.

Finalment, blanquejaven els diners i els reintroduïen al sistema financer convencional utilitzant diversos mecanismes, com pagant als treballadors en metàl·lic, comprant béns immobles o a través d'inversions a altres països. Els investigadors també han detectat operacions de compravenda d'or que van arribar als 6 MEUR.

Cada organització tenia la seva pròpia forma d'actuar. Amb el temps, l'operativa seguida per la trama havia anat evolucionant, arribant fins i tot a substituir els TPS per caixers automàtics similars als usats per les entitats bancàries. Algunes organitzacions, com ara la vinculada a les comarques gironines, s'havien emancipat de la trama i operaven de la mateixa manera però de forma autònoma.

En el transcurs de l'operació, els agents també han localitzat 349 víctimes potencials d'explotació sexual a alguns dels clubs. A l'amo del Paradise i l'Eclipse no li imputen cap delicte relatiu a la prostitució. Durant els 21 registres han intervingut més d'1.200.000 euros en efectiu, obres d'art, armes de foc i munició. A més, han bloquejat, per ordre judicial, 419 immobles, 160 vehicles, set embarcacions i nombroses comptes bancaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema