Palafrugell, l'Escala i Sant Feliu de Guíxols mantenen els problemes de cobertura de telefonia mòbil que pateixen des del 2008; Santa Cristina d'Aro els té des del 2010 -quan Blanes també els va començar a patir, però la situació va començar a millorar el 2013-; i Cadaqués, Pals, Llagostera, Llançà i Lloret de Mar, des del 2011.

Això pel que fa a la zona de la Costa Brava, però les deficiències en dues poblacions situades a l'interior de les comarques de Girona, Puigcerdà i Figueres, encara vénen de més lluny: el 2009.

El Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) ha constatat aquesta situació en el seu informe anual, amb el qual han comprovat que un 55,95% dels municipis catalans segueix tenint algun problema de cobertura un any després de signar-se els acords per desplegar el servei 4G.

Igual que 2014

En roda de premsa, el responsable de l'oficina tècnica d'aquest col·legi, Jesús Anguix, va explicar que tant la proporció de municipis amb problemes com la de poblacions amb bona cobertura (44,05%) és idèntica a la de l'any passat.

De les dotze poblacions gironines que consten en els registres de dades del col·legi professional, totes mantenen el mateix nivell de cobertura que el 2014; encara que un, Cadaqués, l'any passat va registrar una millora parcial.

Malgrat la persistència dels problemes, el degà d'aquest col·legi professional, Ferran Amago, va augurar que l'any que ve pot donar-se «un punt d'inflexió», ja que preveu que els municipis amb dificultats deixaran de tenir «sensació de falta de cobertura», atès que les operadores començaran a oferir serveis sobre la xarxa de 4G a la banda de 800 megahertzs (MHz). I és que la cobertura mòbil a Catalunya s'ha vist condicionada per la normativa que obligava a alliberar la banda alta d'UHF, en la qual se situaven la majoria de canals de la TDT.

El procés d'alliberament de la banda de freqüències de 790 MHz a 862 MHz en els primers mesos d'aquest any ha provocat que els operadors de telefonia mòbil no hagin pogut desplegar encara la tecnologia de quarta generació, l'anomenat 4G LTC, en aquesta nova banda. Tot i això, la banda de 800 megahertzs ja està operativa des d'abril i Ferran Amago va subratllar que, quan les operadores la utilitzin, la sensació de cobertura millorarà notablement a tot Catalunya, ja que a més baixa freqüència, més distància es cobreix.

A l'espera del desplegament efectiu del 4G, els problemes de cobertura persisteixen a l'interior de Catalunya i a la costa.

Municipis de costa i d'interior

De fet, l'informe d'aquest col·legi professional, elaborat a partir de dades o mesuraments facilitats per col·legiats o col·laboradors, constata problemes de cobertura en 34 poblacions de costa i en 47 d'interior. De les poblacions costaneres amb problemes de cobertura, un 87,88% els arrosseguen des d'almenys fa 5 anys -segons el COETTC-; mentre que en el cas de les d'interior, un 45,45% porten més de 5 anys patint aquesta problemàtica. Puigcerdà i Figueres són les poblacions d'interior gironines que arrosseguen problemes de cobertura des de fa temps.