La Fundació BBVA ha becat amb 40.000 euros la recerca de l'investigador de Sils Marc Claret centrada a trobar les alteracions moleculars en determinats circuits del cervell implicats en el desenvolupament de l'obesitat i la diabetis. Claret, que és investigador del Laboratori de Diabetis i Obesitat de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) de Barcelona, explica que el projecte becat vol aprofundir en entendre els circuits neuronals que controlen la gana a partir d'una proteïna de la membrana de les mitocòndries de les cèl·lules anomenada OPA1.

La funció principal de las mitocòndries és transformar les molècules d'aliment en energia per a les cèl·lules segons l'estatus energètic de l'organisme. La hipòtesi del treball de l'investigador silenc és que la proteïna OPA1 funciona com un sensor del nivell energètic de les cèl·lules, és a dir, que participa en la detecció i la resposta a les fluctuacions nutricionals. La seva absència comportaria alteracions en el metabolisme energètic i de la glucosa que poden desembocar en malalties com l'obesitat i la diabetis.

La recerca de Claret és un dels projectes becats per la Fundació BBVA a través de la segona edició d'un programa que concedeix ajudes a títol individual a professionals que es troben en un estadi intermedi de la seva carrera. En aquesta edició s'han rebut més de 1.900 sol·licituds i s'han concedit 63 ajudes amb una assignació mitjana de 34.000 euros.