El passat cap de setmana, Avinyonet de Puigventós celebrà la seva festa major. Seguint el camí traçat d'actes i de festejos, tot va anar rodolant amb notable participació ciutadana i prudent innovació pel que fa al seu contingut. Tot un èxit si no fos perquè també enguany, l'antiga festa de la cervesa, malgrat haver-se suspès el concert jove-musical que l'havia d'acompanyar, s'ha reconvertit en un «botellón» en tota regla que fa interrogar-nos sobre el què i el perquè d'aquestes convocatòries que s'anuncien como si el promotor fos el mateix Ajuntament.

L'any passat, caiguda la denominació de la festa per imperatiu legal, segons que se'm digué, aquesta es traslladà a la urbanització Mas Pau, un disbarat de planificació urbanística d'altres temps que pertany al terme municipal d'Avinyonet de Puigventós, on viuen, avui, la majoria dels censats en el poble. El canvi de lloc es devia inscriure amb la voluntat municipal -per tant, Ajuntament i veïns- d'apropar la urbanització al nucli històric i aquest a aquella a l'objecte de constituir una autèntica unitat de fet que no pas solament de dret. Fer coses aquí i fer coses allí i a l'inrevés és bo per afavorir les relacions veïnals a les quals han contribuït decisivament les escoles. Es fa poble, i això és bo, reitero.

Pel que he sabut ara, puix l'any passat vaig absentar-me de la festa major per motius que no vénen al cas, el canvi de rètol i de lloc de la celebració, sense «cervesa» en la convocatòria i a Mas Pau en comptes de l'espai on s'ubiquen Ajuntament i escoles, va coincidir -provocar, no- amb un canvi radical de mentalitat pel que fa a una majoria molt destacada dels seus participants, aliens a Avinyonet de Puigventós, els quals abusaren de l'alcohol amb la consegüent traducció vandàlica pel que fa a béns públics i a béns privats.

Se'n va parlar i molt a la urbanització, poc o gens al poble, en la nomenclatura a l'ús, però no va passar de quasi confidencials protestes verbals que tinguérem com a subjectes passius les autoritats locals.

En confeccionar-se el programa de la festa major d'enguany, es mantingué aquesta trobada nocturna que precedeix al dia de Sant Jaume, però pel que fos, si per un any allí i l'altre aquí o bé per assolir un major control d'aquesta, l'antiga festa de la cervesa se celebrà al Camp de la Font, a tocar del nucli antic i primera línia de construcció fora muralla.

Cap a tres quarts d'onze de la nit començà el desembarcament de dotzenes i dotzenes d'adolescents i de joves primerencs vinguts de fora que, malgrat haver-se suspès el concert per la pluja caiguda, arribaven en autocars i farien seu l'indret senyalat, en el qual tingué lloc una «borratxera col·lectiva» que acabà amb diversos desperfectes, fins i tot a Mas Pau, seguida d'una «dormida de la mona» que va incloure també jardins privats endemés dels boscos propers, malgrat alguna esporàdica trucada feta als Mossos d'Esquadra, que s'inhibiren.

Pel que ell mateix em digué, foren moltes les mostres de frontal discrepància, entre les quals la meva, que l'alcalde rebé l'endemà pel despropòsit de l'«alcoholitzada» nit pagada amb fons públics i celebrada en espai igualment públic, tot i la desconvocatòria de la festa per la pluja caiguda i l'amenaça de nova gotellada.

És aquí on vull anar. A la doble moral de prohibir l'ús del mot cervesa a la festa i permetre, policia autonòmica inclosa, una exhibició d'olimpisme alcohòlic per part de menors d'edat, en un lloc de propietat municipal, tot oferint un espectacle denigrant del qual Avinyonet no mereix ser receptor. Que no s'havia après cap lliçó del que va succeir l'any passat a Mas Pau com per finançar de nou, amb els nostres impostos, la repetició de l'espectacle d'alcoholització massiva d'adolescents i altres menors d'edat?

Avinyonet de Puigventós ha de veure's arrossegat pel caprici d'alguns pocs, regidors o no, de sufragar amb diner públic un «botellón» ni que sigui de manera indirecta, amb manca de policia local per evitar-lo?

Amb els meus impostos, no! i compte, perquè induir adolescents i jovenets a emborratxar-se mitjançant una «festa popular» convocada i finançada des de l'Ajuntament, o així apareix, i celebrada en espai igualment municipal, no és, codi penal a la mà, convidar-los a veure una pel·lícula de dibuixos animats, sinó inducció a saltar-se les normes legals.

S'imposa la supressió de la «festeta» si no hi ha garanties que la nit transcorri ?civilitzadament i els que per llei tenen prohibit beure alcohol en públic la respectin.