L'expresident de motos Ossa i conegut subhastador de Palafrugell Jordi Cuxart Teres haurà de pagar gairebé 70 milions d'euros pel bluf d'Info-Cobro SL, la financera que captava diners de particulars i oferia rendibilitats d'entre el 10 i el 300 per cent completament «arbitràries». Empès per la demanda del ministeri fiscal i l'advocat Xavier Huguet, el titular del Jutjat Mercantil de Girona, Hugo Novales, declara el subhastador culpable del concurs d'Info-Cobro SL i l'obliga a retornar els 14.722.392,36 euros que va traspassar-se als seus comptes personals i a respondre pel forat econòmic de 53.375.755,56 euros que va ocasionar la seva gestió empresarial.

En ser l'adminstrador únic de l'empresa, a Cuxart «li és imputable en exclusiva la deriva de la societat, el modus operandi de la mateixa»?i les decisions adoptades, com la de retrassar la sol·licitud del concurs de creditors fins el juny de 2011 tot i que l'any anterior ja era conscient de la insolvència d'Info-Cobro. Això no li va impedir seguir operant amb normalitat, «acceptant les aportacions dineràries que en concepte d'inversió realitzaven tercers» i als que no s'informava de la situació de l'empresa. «La mercantil va continuar amb una operativa de negoci en una situació d'insolvència que impedia repartir cap rendiment» i que perjudicava tots els nous clients.

De fet, «no consta que les aportacions milionàries» que va rebre Info-Cobro -ascendien a 78 milions d'euros- «es dediquessin a activitats de negoci o inversions que generessin beneficis» per als clients de la financera. Els escassos ingressos que generava l'empresa impedien satisfer les rendibilitats compromeses.

El jutge considera que aquesta font d'ingressos «va ser destinada de manera fraudulenta i irresponsable a finançar el mateix Jordi Cuxart Teres, a adquirir actius financers de dubtosa recuperabilitat (més de 15 milions d'euros) i a tornar els capitals rebuts i a més altes rendibilitats que no responien a cap patró determinat».

Sobre les altes rendibilitats que oferia la financera, la sentència posa de manifest que «mancaven de qualsevol base lògica diferent de la mera arbitrarietat» perquè n'hi havia que eren del 10 per cent, «del 100, del 200, del 300 i fins i tot superior» sense que s'hagi aportat cap justificació per aquesta disparitat.

En teoria, la rendibilitat de les inversions dels clients d'Info-Cobro quedava subordinada a la participació de Cuxart en subhastes públiques de béns immobles, de manera que si s'adjudicava una finca el client li abonaria el 10 per cent de l'adjudicació de la finca. «Tot i això, no consta de cap manera que aquesta fos l'operativa real de la societat» ni que les aportacions dineràries tinguessin relació amb la intervenció en subhastes públiques d'immobles.

Però si tot això no és suficient, «resulta intolerable que escassos dies abans de la presentació del concurs», Cuxart es dediqués al «maquillatge comptable» per fer desaparèixer «literalment milions d'euros de l'actiu i el passiu social» -algunes d'aquestes operacions es van revocar judicialment-, d'aquí que el jutge recorri a una sentència de l'Audiència Provincial de Girona de 29 de maig de 2014 en la que s'especifica que els pagament de Cuxart no es produien en condicions normals, «sinó més bé extraordinàries i fins i tot fraudulentes...l'administrador de la societat i alguns dels creditors d'Info-Cobro SL van idear un negoci jurídic complexe que només a ells beneficiava al temps que perjudicava greument la massa activa».

El jutge tampoc perd de vista que Cuxart va ser l'únic beneficiari del transvasament de 14.722.000 euros entre 2009-2010 dels comptes mercantils als personals. L'any 2009, per exemple, la xifra de negocis era «igual a 0, un resultat d'explotació negatiu de gairebé 121.000 euros, un resultat de l'exercici en pèrdues per import de 38.049 euros».

Cuxart haurà de pagar les costes del judici i quedarà inhabilitat durant 15 anys per administrar béns aliens. La sentència no és ferma i es pot presentar recurs d'apel·lació.