Una farmàcia de Salt és un dels primers establiments de l'Estat autoritzats a vendre medicaments sense recepta a través d'internet. A principis d'aquest mes es va posar en marxa a tot Europa un sistema que permet comprar fàrmacs sense prescripció mèdica a través de la xarxa amb plenes garanties per als consumidors. Per ara, però, només una desena de farmàcies de tot l'Estat han començat a vendre a la xarxa amb l'autorització del Ministeri de Sanitat.

D'aquestes, cinc són a Catalunya, quatre a la demarcació de Barcelona i una a Girona. És la farmàcia Anna Jubero, ubicada al carrer Major de Salt, que des de fa tres anys ja ven productes de parafarmàcia online a través del portal Farmainstant.

La propietària de la farmàcia saltenca, Anna Jubero, explica que des que van obrir el portal al 2012 "ja pensàvem ampliar el negoci tan bon punt fos possible".

"Tenim clar que la venda online de medicaments no serà la principal via de negoci, però pot ser un bon complement", afirma la responsable de Farmainstant, que envia productes a qualsevol punt de l'Estat i Portugal.

En els primers dies de funcionament del nou servei -té l'autorització per vendre des de divendres passat- han tingut bona acceptació i explica que han vist que molta gent afegeix a les seves comandes de parafarmàcia algun producte farmacèutic de farmaciola, com aspirines.

Assessorament farmacèutic

La llista amb les farmàcies que han rebut l'autorització oficial per dispensar fàrmacs en línia es pot consultar a través del web Distafarma de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

Per a formar-ne part, els establiments han de complir diverses condicions. Per exemple, el responsable del web ha de ser un farmacèutic, que alhora també ha de revisar la compra per informar i avaluar el client, una mesura que Jubero destaca com una garantia per al client.

"El que vam tenir clar des del principi és que l'atenció farmacèutica online havia de ser igual a la que oferim de manera presencial: si veiem una comanda estranya, gent que compra molts medicaments de cop o massa seguit, li preguntem, l'informem de les contraindicacions i si fa falta, anul·lem l'encàrrec", assegura l'apotecària i afegeix que es poden fer consultes farmacèutiques per telèfon, internet, Facebook o Whatsapp.

Jubero afegeix que malgrat que estan molt contents de com funciona la web, "s'hi ha de dedicar moltes hores". "Per nosaltres és com tenir un altre negoci, s'hi ha d'estar molt a sobre perquè hi ha molta competència", conclou l'apotecària.