Màximes que superaven amb facilitat els 40 graus, nits tropicals i mínimes que no baixaven dels 20 graus i escaig. Aquest és el resum meteorològic del mes de juliol d'aquest any. Les altes temperatures s'han fet notar, fins al punt que Girona ha viscut un juliol de rècord, ja que ha estat el tercer mes de més calor des de l'any 1884. Segons el meteoròleg gironí Gerard Taulé, en la sèrie històrica -que va començar el 1884- de l'observatori de Girona-Sèquia només hi ha dos mesos que superen, per una diferència de menys d'un grau, la temperatura mitjana d'aquest mes de juliol: l'agost del 2003 i el juliol del 2006.

En el primer cas, la temperatura mitjana va ser de 28,3 graus, mentre que en el segon període es va situar en els 28 graus. Pel que fa al juliol d'enguany, ha obtingut -en dades provisionals- una temperatura mitjana de 27,7 graus. Per tant, s'ha quedat a 0,3 graus del rècord del 2006 i a 0,6 del 2003. Taulé ha considerat que l'última setmana d'aquest juliol, en què ha refrescat sobretot en temperatures màximes, ha impedit que es convertís en el mes de més calor de la sèrie històrica de l'observatori de Girona-Sèquia (que tot i que va començar el 1884, es manté de forma ininterrompuda des del juliol del 2011).

Segons Taulé, el juliol del 2015 ha aconseguit un altre rècord d'episodis de nits tropicals. Ha estat el segon mes amb més nits tropicals de la sèrie de Girona-Sèquia i també de l'estació meteorològica de Girona-Pare Coll: un total de 25. En canvi, el juliol del 2006 va tenir 26 nits tropicals. Sobre les temperatures, el juliol d'enguany ha igualat el juliol del 2006 amb la mínima absoluta més alta de 18,2 graus. De la mateixa manera, la mitjana de mínimes del juliol d'aquest any s'ha situat en 21,3 graus; una xifra que ha esdevingut tot un rècord històric.

El motiu és que aquesta mitjana de mínimes ha superat el juliol del 2006, que aleshores va obtenir 21 graus. A més, en aquest cas crida l'atenció la diferència històrica, perquè la mitjana de mínimes del segle XX va ser de 16,6 graus.

Amb les dades meteorològiques de Taulé, es pot concloure que el juliol d'enguany ha estat similar al mateix mes del 2006. Per tant, nou anys després, la demarcació de Girona ha viscut un altre juliol càlid, amb temperatures que esdevenen un rècord històric si es fa referència a la calor. El cas és que fa només quatre anys, el juliol va protagonitzar una situació que va ser totalment inversa. Llavors, Girona va patir el juliol més plujós des del 1884. En aquella ocasió, només hi va haver 175 hores de sol; la mitjana del juliol -des del 1943- és d'unes 300 hores de sol.

Per tant, les dades confirmen que el juliol s'ha convertit en un mes en què hi ha anomalies meteorològiques a la demarcació de Girona. En el cas d'aquest any, la calor ha fet omplir les platges i tot apunta que haurà beneficiat al sector del turisme.