Una multinacional francesa, Services Petroliers Schlumberger, és la nova promotora dels treballs de recerca de petroli i gas en aigües de Girona -fins a tan sols 13 quilòmetres del cap de Creus- i les Illes Balears. Aquesta companyia és un dels gegants mundials del sector i ha subrogat el projecte al Golf de Lleó que, fins fa pocs dies, impulsava l'empresa noruega Seabird Exploration.

El 20 de juliol, la Direcció general de Política energètica i Mines, del Ministeri d'Indústria, va notificar la subrogació de la sucursal espanyola de Schlumberger. D'acord amb un anunci publicat al Butlletí Oficial de l'Estat, aquesta multinacional ha demanat explotar "la Campanya sísmica en àrees lliure del Golf de Lleó, davant les costes de Catalunya i les Balears".

L'Estat va rebre una sol·licitud dels representants de Seabird Explorations i de Services Petroliers Schlumberger perquè aquesta última assumeixi les prospeccions submarines, així com "tots els drets i obligacions" que es deriven d'aquesta petició.

Precisament, aquest projecte es va reactivar fa pocs mesos, després que el gener de 2014 el Ministeri de Medi Ambient l'arxivés per incompliments burocràtics. La reobertura es va tirar endavant sense que l'Estat exigís un estudi d'impacte ambiental nou i substituint la informació pública per un procés de consulta limitat a les administracions i les entitats interessades. Entre aquestes últimes hi ha les entitats ecologistes que s'agrupen a la Plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana, que inclou l'Associació de Naturalistes de Girona, la Iaden-Salvem l'Empordà, el Projecte Ninam i Ecologistes en Acció. Al juny, aquesta plataforma va tornar a presentar les al·legacions que ja havia impulsat el març de 2013.