Platges plenes de gom a gom i algunes retencions a les carreteres. D'aquesta manera s'ha estrenat el mes d'agost a la demarcació de Girona, un inici que ja havien augurat els agremiats de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona a finals de juliol i que s'ha vist incentivat per la recuperació de les bones temperatures. Tant és així que segons les dades aportades per la federació la previsió d'ocupació se situa entre el 75% i el 80% a la comarca de l'Alt Empordà, entre un 80% i 85% a la zona de la Selva Marítima i entre el 90% i el 95% a la Costa Brava centre, mentre que a la ciutat de Girona i rodalies es preveu que es mogui entre el 70% i 75%. Per la seva banda, a les zones interiors de la comarca de la Selva l'ocupació s'espera que arribi al 55%, a la Garrotxa entre el 70% i 75% i a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès les xifres aportades pels membres de l'entitat apunten que es mourà entre el 65% i el 70%.

Des de la Federació assenyalen que, seguint la tendència dels últims anys, els dies de més afluència seran els de la primera quinzena d'agost. La majoria dels turistes, un 52%, seran famílies i parelles de mitjana edat veïns de Catalunya, tot i que també s'ha detectat un augment dels turistes de la resta de l'Estat espanyol, sobretot madrilenys i bascos.

El 48% restant dels visitants seran famílies, parelles i joves estrangers, principalment francesos, seguits dels britànics, alemanys i russos, malgrat que en alguns municipis del sud de la Costa Brava també es preveu rebre un volum important de belgues i holandesos.

Pel que fa a la mitjana d'estades, aquesta se situa entre les quatre i les cinc nits. En aquest sentit, les dades aportades per l'entitat mostren que el 65% dels turistes que visitaran les comarques gironines durant l'agost han contractat l'allotjament de forma directe, via telèfon o internet, mentre que un 35% ho ha fet indirectament, mitjançant agències de viatges i operadors, sobretot pel que fa a la zona sud de la Costa Brava, on se sol treballar habitualment amb aquest mitjà de contractació.

Aquestes xifres són similars a les de l'any passat, tot i que alguns establiments de la zona de la Costa Brava i sobretot la zona sud del litoral gironí han informat que preveuen xifres un xic inferiors a les d'altres anys degut a la davallada del turisme rus.

Actualment, la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines aglutina més de 1.550 empreses i onze associacions comarcals i locals de les comarques gironines.

Optimisme en els càmpings

D'altra banda, des de l'Associació de Càmpings de Girona han assenyalat que aquest mes de juliol ha estat "molt bo" gràcies al bon temps i a les bones temperatures que han ajudat a engrescar els turistes. "Hem de ser realistes, ens hem recuperat una mica si ho comparem amb el juliol del 2014, i això és gràcies al bon temps perquè el juliol passat no vam tenir aquesta sort", explica Miquel Gotanegra, president dels càmpings gironins.

En concret, l'associació ha registrat ocupacions d'entre el 65% i el 75% arreu de la demarcació gironina. Les xifres més altes s'han situat en aquells càmpings pròxims al mar, mentre que els establiments situats a la Costa Brava han notat un increment dels turistes alemanys. De cara a l'agost esperen superar aquestes xifres arribant fins al 85% d'ocupació mitjana. "Tot es concentra molt en el mes d'agost, és quan es treballa més i si les coses no es torcen esperem que sigui un mes tan bo com l'any passat", comenta Gotanegra, que assenyala que una gran part dels clients - sobretot els que porten caravanes o tendes- es guien molt pel temps i reserven a última hora.

El turisme rural, a l'alça

També auguren els resultats turístics amb optimisme des del sector del turisme rural gironí. De fet, només en aquest mes de juliol ja han notat un increment d'entre el 5% i el 10% de turistes en comparació amb el mateix mes de l'any passat, un augment que s'ha registrat principalment en aquelles cases situades prop de la costa. "Això ha estat degut al bon temps, ja que la gran majoria dels turistes continuen reservant a ultimíssima hora", explica Ramon Corominas, president de l'Associació Turisme Girona, que agrupa unes 300 cases rurals de180 propietaris.

Sobre això, Corominas detalla que han notat un lleuger increment del nombre d'estrangers que escullen les comarques gironines per passar uns dies de vacances. En definitiva, des de l'associació tenen bones perspectives per aquest mes d'agost i assenyalen que gran part dels establiments ja estan plens. "Esperem arribar al 90% d'ocupació o superar-lo durant aquest mes", afegeix el president de l'entitat, qui augura que aquesta temporada estiuenca es tancarà amb bones xifres.

Retencions de tornada

L'operació tornada del cap de setmana va deixar alguna retenció a la xarxa viària de la demarcació. La més remarcable es va registrar al pas de la C-31 per Santa Cristina d'Aro, direcció Llagostera, amb 4 quilòmetres de circulació lenta al capvespre.