Els ajuntaments estan satisfets per l´ajornament dels concursos dels CAP

Es creu que la nova llei de contractació de serveis servirà per garantir l'adequació de les empreses que hi participin

04.08.2015 | 16:06
El proper any el CAP de l´Escala assumeix per tercera vegada un concurs molt polèmic · Rosana Vidal
El proper any el CAP de l´Escala assumeix per tercera vegada un concurs molt polèmic · Rosana Vidal

Després de saber que el Departament de Salut no faria més concursos per adjudicar la gestió de centres d´atenció primària (CAP) fins que es creï una nova llei de contractació de serveis, ja han aparegut les primeres reaccions al respecte. De la vintena d´àrees bàsiques de salut (ABS) que vencen el contracte i es volen treure a concurs aquest any n´hi ha quatre que són gironines. Comprenen diversos consultoris i vuit centres d´atenció primària, els CAP de Palafrugell, Ribes de Freser, Campdevànol, Peralada, Llívia, Puigcerdà, Alp i Ger.

En general les reaccions envers la posició de la Generalitat s´han valorat positivament. Des de l´Ajuntament de Peralada, Pere Torrent afirma que s´esta portant el procés amb una tranquil·litat i normalitat abssoluta. «Jo crec que guanyarà una empresa solvent, capaç de portar-ho a terme com cal. No ens fa res esperar, sabem que sigui qui sigui ho farà bé». En el cas de que canviï el seu proveïdor actual i passi a mans d´un de nou, Torrent ho afronta amb optimisme, «Els canvis sempre fan una mica de por, per allò que pugui passar sobretot, però no té perquè ser pitjor, pot ser diferent però que funcioni perfectament».

Puigcerdà també encaixen l´espera d´allò més bé, com diu l´alcalde Albert Piñeira, «El servei s´està prestant actualment amb totes les garanties, no hi ha problema en esperar la licitació. Ens hi presentarem quan toqui.»

Un dels CAP que ja s´ha afrontat a dos concursos durant els darrers anys és el de l´Escala. El primer es va dur a terme a finals de 2012 amb una forta pressió ciutadana. La segona vegada es va dur a terme una moció, i aquesta ja és la tercera. El seu alcalde, Víctor Puga, ha dit que l´ajornament és una molt bona notícia. «Estem satisfets de la decisió, ja que amb la salut no s´hi juga. El que és prioritari és que el servei estigui en mans del sector públic i no pas que ho gestionin empreses que són alienes al sector sanitari. Creiem que amb la llei tot això es pot limitar i garantir una adequació d´aquelles que es vulguin presentar al concurs». Actualment la Fundació Salut Empordà és la que ho gestiona, una fundació sense ànim de lucre, però des de l´Ajuntament, Puga, admet que si ha de ser una altra empresa ha de complir les característiques. «Estem molt contents amb la feina que s´esta fent actualment. Per nosaltres la vinculació amb Figueres és molt important però el que més prioritzem és la garantia que no hi hagi negoci». També hi ha hagut posicions més dures, com és el cas de l´Ajuntament de Palafrugell on el seu alcalde, Juli Fernandez, ha dit clarament: «M´estimo més pensar que no, però espero que no hi hagi hagut cap component electoral entremig. Que s´ajorni el concurs és una cosa positiva, ja que significa que hi ha una voluntat de ser més receptius a les demandes del territori». També ha afirmat que «Malgrat tot ens tenen una mica desinformats encara, crec que hi ha una manca d´informació de primera mà que hauria de ser-hi definitivament».

A partir d´ara les ABS restaran en espera fins que entri en vigor el nou text normatiu. De moment ja s´esta treballant en trobar un grup de treball integrat per experts en la matèria sanitària i de contractació que perquè en un termini màxim de 6 mesos el redactin d´acord a la Directiva europea. De moment se seguiran mantenint els ­contractes amb els proveïdors actuals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema