L'excepcional calor que ha caracteritzat el mes de juliol és també la causa que les comarques empordaneses siguin on ara mateix hi ha més risc d'incendi a la província. El sud de la Costa Brava, el nord de cap de Creus i la serra de les Gavarres és on més s'ha ressecat la massa forestal i vegetal. Les 20 hectàrees que es van cremar al coll de Belitres, a Portbou, la matinada del 13 de juliol, en donen compte, i l'absència de pluges significatives ha mantingut aquesta situació.

Per exemplificar l'excepcionalitat d'aquesta calor tan acusada el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) destaca que mai s'havia mesurat un mes de juliol tan càlid en "diversos sectors del Pirineu i Prepirineu occidental i en alguns punts de l'interior i del prelitoral". I és que el mes va començar amb una temperatura que es va mantenir clarament per sobre dels valors normals per l'època, com a conseqüència de l'arribada d'una massa d'aire molt càlid provinent del nord d'Àfrica. S'ha de tenir en compte que l'episodi es va produir pocs dies després del solstici d'estiu, quan la insolació és més important i el dia és encara molt llarg.

De totes maneres, els episodis de pluges que s'han registrat aquests darrers dies sí que han permès rebaixar el nivell de risc d'incendi forestal desactivant les alertes en bona part de Catalunya. De totes maneres, les precipitacions es van concetrar en els darrers tres dies de juliol i van deure's al front humit que va creuar Catalunya, aspecte que reflexa clarament la forta irregularitat del clima mediterrani durant l'estiu. De totes maneres, les precipitacions més rellevants de la província es van registrar al Ripollès i a la Garrotxa, on els pluviòmetres de Beget i Maià de Montcal van recollir 76 mm i 58,3 mm.

Encara que l'episodi de calor ha sigut extrem, el rècord el segueix ostentant l'any 2006 i l'actual onada del juliol el converteix en el tercer més càlid des de principis del segle passat. L'altra onada de calor va ser el 2003.