L'Ajuntament d'Olot, en el seu darrer ple, va aprovar destinar una partida de 9.000 euros a l'edició del diccionari de biografies de Josep Maria Canals. "Per poder-lo portar a la impremta fa falta una partida" va explicar Josep Berga (regidor de Cultura per CiU). Va precisar que "és una partida que es retornarà, perquè quan aquest llibre es posi a la venda aquests 9000 € també ens els tornaran en forma d'ingrés". Va afegir: "L'interès de l'autor és veure aquesta obra publicada, però que en cap cas traurà ni un euro per la feina que ha fet".

L'autor, Josep Maria Canals, va comenaçar a escriure biografies el 1992. Va fer-les d'activistes culturals i socials de l'època. En va publicar al setmanari La Comarca i en va anar fent fins arribar a les més de 950 actuals.

A partir de la ingent quantitat de documents, va intentar publicar-ho. Ara, han trobat la fórmula l'Ajuntament avançarà els diners, ell els tornarà i les biblioteques olotines s'enriquiran amb un testimoni de les persones que van viure entre els segles XX i XXI.

El mateix Canals ha estat tota lavida un activista cultural. Va fer teatre, ràdió, cinema i ara escriu. A més ha impulsat el reconeixement a la cupletista Cándida Pérez. Ha aconseguit recuperar les cançons i fer que una cantant i una pianista les interpretin. Per tot, li van donar les ales de la cultura.