Més de 18.800 visites en només un any

L'Equip Pediàtric Territorial del Ripollès valora positivament el servei mèdic exclusiu per infants de la comarca

05.08.2015 | 15:15

L'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Hospital de Campdevànol van crear el juny de 2014 un equip de pediatria únic per donar servei a tots els nens i nenes de la comarca del Ripollès, un total de 3.268 infants d'edats compreses entre els 0 i els 14 anys. Amb aquest plantejament va néixer l'Equip Pediàtric Territorial del Ripollès (EPT), que dóna assistència tant des de l'atenció primària com de l'hospitalària, amb l'objectiu de millorar la continuïtat assistencial del pacient i d'apropar l'assistència a l'entorn natural del nen, a la seva comunitat, per garantir en tot moment que sigui una atenció pediàtrica eficient i de qualitat.
Fins ara, en el seu primer any de funcionament, l'EPT del Ripollès ha realitzat 18.826 visites ambulatòries.L'EPT atén la població de referència de les àrees bàsiques de salut de Ripoll, Camprodon (ambdues de l'ICS) i de l'ABS de Ribes de Freser-Campdevànol (de la Fundació Hospital de Campdevànol), a més de l'hospital comarcal. Així doncs, hi ha consultes de pediatria als cinc centres d'atenció primària de la zona i al consultori local de Sant Joan de les Abadesses. Abans de la creació de l'Equip Pediàtric Territorial, els pediatres i infermeres de cada una de les entitats treballaven de manera independent, seguint els seus protocols i els seus propis circuits. Amb la creació de l'EPT, els professionals sanitaris de pediatria treballen de manera conjunta, amb un sistema de treball per processos, seguint protocols i un sistema d'informació compartits, i organitzant l'atenció (tant la programada, com la continuada i la urgent) de manera compartida.
També s'ha millorat la resolució i l'eficiència en la prestació de serveis, el contínuum assistencial entre l'atenció primària i l'hospitalària, la gestió del coneixement entre professionals i nivells, treballar en equip i donar assistència homogènia i equitativa al territori.
Aquesta creació de l'EPT del Ripollès s'emmarca en el conveni marc de col·laboració establert entre les dues entitats (l'Institut Català de la Salut i la Fundació Hospital de Campdevànol), amb l'objectiu comú d'assolir el màxim aprofitament dels seus respectius dispositius assistencials, donant una assistència pediàtrica integral i integrada a la comarca del Ripollès, i segueix les directrius establertes pel Pla de Salut 2012-2015. La creació de l'EPT ha comportat la creació d'un nou òrgan de gestió compartida, conformat pel director assistencial territorial d'Atenció Pediàtrica i el referent d'Infermeria d'Atenció Pediàtrica Territorial, amb una dependència funcional d'ambdós proveïdors.

La importància del centre
L'Hospital de Campdevànol és l'hospital comarcal del Ripollès i actualment dóna servei a una població de referència de més de 26.000 persones. L'Entitat va ser fundada el 1920 i des d'aleshores ha estat vetllant per les necessitats de salut dels habitants de la comarca, amb l'objectiu d'aconseguir resultats d'excel·lència en els àmbits de la salut i la dependència.
Des de 1983, any en què l'Hospital de Campdevànol va ser acreditat per formar part del sistema sanitari català com a hospital comarcal, i durant tot aquest periode ha estat oferint serveis concertats amb el CatSalut. Actualment, l'Hospital està acreditat com a centre d'atenció hospitalària aguda i com a centre d'atenció sociosanitària. A part de l'Hospital mateix, la Institució gestiona altres organitzacions com poden ser els Centres d'Assistència Primària (CAP) de Campdevànol i Ribes de Fresser, aixi com els consultoris locals de Campelles, Gombrèn, Pardines, Planoles, Queralbs i Toses.
A banda de la coordinació entre l'atenció primària i l'hospital, l'atenció pediàtrica també es coordina amb les altres línies de serveis sanitaris de la zona. Això facilita que el contacte entre totes i millora el funcionament i la comunicació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema