El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va afirmar ahir que els pressupostos generals de l'Estat per al 2016 són «coherents i rigorosos» amb la política econòmica «que ha permès a Espanya sortir de la crisi». Durant la presentació dels pressupostos, Montoro va destacar que els comptes tornen als espanyols la confiança en el creixement econòmic.

Tot això, segons el ministre, fruit de les reformes estructurals, «comptant amb uns comptes públics cada vegada més sanejats». Montoro va destacar que els pressupostos enllacen amb la propera legislatura, en la qual l'objectiu és recuperar els nivells d'ocupació d'abans de la crisi i tornar a l'Estat de benestar que hi havia en aquell període.

Així mateix, va reiterar que, segons millori l'economia, es podrà abaixar de nou l'impost sobre la renda, si bé va incidir que l'IVA no serà modificat, com així recomanen els organismes internacionals i la Comissió Europea (CE). Per això, va reiterar que en funció que la recuperació econòmica vagi a més serà possible dur a terme una nova rebaixa de l'IRPF.

Les pensions contributives i no contributives pujaran el 0,25% el 2016, és a dir, el mínim legal previst en l'índex de revalorització introduït amb l'última reforma, segons consta en el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l'Estat fets públics ahir.

D'aquesta manera, l'Executiu aplica per tercer any consecutiu aquest índex de revaloració, inclòs en la reforma de les pensions, que tracta de buscar l'equilibri del sistema.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va afirmar ahir que l'únic objectiu dels pressupostos és continuar la recuperació econòmica i la creació d'ocupació. «No hi ha més objectiu perquè cal prioritzar», va dir el cap de l'Executiu en una roda de premsa.

Rajoy va indicar que Espanya ha viscut «una etapa molt difícil» i va reconèixer que encara ho és «per a molts espanyols», però va manifestar que hi hagi espanyols que trobin feina i que n'hi hagi als quals els va millor serveix per donar «esperança» als que «encara no han vist la recuperació».

Reaccions

El Consell General del Treball Social, que representa 40.000 treballadors socials de tot Espanya, va denunciar que, malgrat l'augment del 7,7% dels pressupostos destinats a serveis socials previst per a 2016, « no es reposa el que s'ha retallat en els últims quatre anys en serveis socials».

Aquests professionals assenyalen que tot i l'augment d'aquesta partida «es van a invertir 422 milions menys que quan va començar la legislatura, fet que suposa una retallada real del 16,7 per cent des de 2011». La presidenta del Consell, Ana Lima, va assenyalar que «els serveis socials estan desbordats i els ajuts cada vegada són més escassos».

Els comptes tampoc han convençut a la Coordinadora Estatal de Plataformes en Defensa de la Llei de Dependència (COES-Lapad) que va assegurar que l'augment en un 6,4 per cent del pressupost de 2016 per atendre els beneficiaris del sistema no permetrà l'atenció de totes les persones amb dret a rebre serveis o prestacions.

Els sindicats CCOO i UGT van criticar que en els pressupostos es redueixi la despesa prevista en protecció per atur i en la creació de polítiques actives per fomentar l'activitat laboral. En un comunicat, CCOO va lamentar que els pressupostos redueixin en un 39% la prestació per desocupació i en un 32% les polítiques actives d'ocupació respecte a l'any 2011.

El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, va afirmar en un altre comunicat que és «inacceptable» que el Govern pretengui reduir l'aportació de l'Estat a les prestacions per desocupació en més de 5.400 milions d'euros.

Per contra, la CEOE va assegurar que l'augment de la despesa social, l'alça de l'1% del sou dels empleats públics i del 8,7% en les transferències a les comunitats autònomes mostren la fi de la política pressupostària d '«ajust» de l'Executiu.

La patronal va valorar que el conjunt de la despesa consolidada de l'Estat, que augmenta l'1,2% i l'estalvi estimat pels interessos de deute i atur, compensa en bona part l'augment d'altres partides de despesa. «L'ajust pressupostari només es manté per a les polítiques que afecten l'activitat econòmica, tot i que aquest tipus d'actuacions impulsen el creixement, la inversió i l'ocupació», subratlla la CEOE.

Els empresaris destaquen l'augment del 2,2% de la despesa en R +D+I civil i l'estabilitat de la inversió en infraestructures en l'entorn del 9.500 milions d'euros.

En el vessant de les polítiques d'ocupació, subratlla com a positiu l'increment de la dotació a les polítiques actives en gairebé un 10%, sobretot l'augment a les bonificacions a la contractació en 135 milions d'euros per al 2016.