El diumenge dia 7 de setembre, a 3/4 de 7 del vespre, les Festes del Tura tornaran a tenir el Ball Pla. Serà un Ball Pla de tipus popular amb la participació de totes les parelles que vulguin. L'organizació va a càrrec de l'Esbart Olot. La idea de l'Esbart és recuperar l'esperit original del Ball Pla. És a dir, era un ball com el que es feia i encara es fa a bonar part de localitats catalanes. És un dels balls de parelles més típics de Catalunya. Se'n va començar a parlar el segle XVIII i va tenir una forta expansió als segles XIX i XX. És una baixa dansa de compàs ternari, on els balladors puntegen a poca distància del terra i no salten.

A Olot es feia el Ball Pla com a per tot fins que el franquisme se'l va fer seu i el va convertir en una exhibició social. En els anys 50, 60 i primers 70, el Ball Pla -a la manera franquista- era un dels actes més concorreguts de les festes. Moltíssima gent s'apilonava als cantons del Firal per veure el pas de les parelles. Era obligatori dur vestit d'etiqueta.

La premsa local del 1965 exposava que hi havien participat 80 parelles. Pel que fa a les dones, la premsa del 1966 deia que el Ball Pla havia substituït en molt l'espectacle d'una bona desfilada de models. En aquest any, la crònica de les festes exposava que el Ball Pla sempre havia tingut bona i mala premsa.

La mala va augmentar a mesura que el franquisme es va debilitar. Primer a força de ressaltar més el Ball Pla que amb vestits de paper feien als barris de Sant Miquel, del Roser i de Sant Francesc que el de les Festes del Tura.

Quan el temps ho van permetre, els atacs van ser més directes i per evitar conflictes va quedar fora de la programació. El 1996, l'escriptor Alexandre Cuellar va recollir la història en un llibre.