Olot torna a programar el Ball Pla a les activitats de les Festes del Tura

07.08.2015 | 07:26

El diumenge dia 7 de setembre, a 3/4 de 7 del vespre, les Festes del Tura tornaran a tenir el Ball Pla. Serà un Ball Pla de tipus popular amb la participació de totes les parelles que vulguin. L'organizació va a càrrec de l'Esbart Olot. La idea de l'Esbart és recuperar l'esperit original del Ball Pla. És a dir, era un ball com el que es feia i encara es fa a bonar part de localitats catalanes. És un dels balls de parelles més típics de Catalunya. Se'n va començar a parlar el segle XVIII i va tenir una forta expansió als segles XIX i XX. És una baixa dansa de compàs ternari, on els balladors puntegen a poca distància del terra i no salten.

A Olot es feia el Ball Pla com a per tot fins que el franquisme se'l va fer seu i el va convertir en una exhibició social. En els anys 50, 60 i primers 70, el Ball Pla -a la manera franquista- era un dels actes més concorreguts de les festes. Moltíssima gent s'apilonava als cantons del Firal per veure el pas de les parelles. Era obligatori dur vestit d'etiqueta.

La premsa local del 1965 exposava que hi havien participat 80 parelles. Pel que fa a les dones, la premsa del 1966 deia que el Ball Pla havia substituït en molt l'espectacle d'una bona desfilada de models. En aquest any, la crònica de les festes exposava que el Ball Pla sempre havia tingut bona i mala premsa.

La mala va augmentar a mesura que el franquisme es va debilitar. Primer a força de ressaltar més el Ball Pla que amb vestits de paper feien als barris de Sant Miquel, del Roser i de Sant Francesc que el de les Festes del Tura.

Quan el temps ho van permetre, els atacs van ser més directes i per evitar conflictes va quedar fora de la programació. El 1996, l'escriptor Alexandre Cuellar va recollir la història en un llibre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema