En general, les temperatures van pujar ahir entre un i tres graus respecte al que correspondria, una situació que va reflectir el Servei Meteorològic de Catalunya i que persistirà durant uns dies. Fins i tot, ha obligat a fer un avís per la calor que només afectarà al quadrant oest de Catalunya. De moment, encara no es preveuen pluges de forma immediata així que la baixa humitat i l´ambient calorós persistirà.

Els termòmetres de la província ja van començar a pujar ahir a causa d´un cel serè o poc ennuvolat en algunes zones -com seguirà avui- i arribarà a la màxima de 36,5 a Anglès. La intensitat de la calor es va acumular a la comarca de la Selva, el Gironès, el Baix Empordà i el Pla de l´Estany, precisament les zones que aquest estiu ha deixat més seques per la manca de precipitacions i l´absència d´humitat significativa.

Malgrat les temperatures ­segueixin altes, de moment no hi ha prevista una alerta per situació meteorològica de perill a les comarques gironines. No obstant això, cal recordar que la situació meteorològica actual fa que l´Empordà sigui la zona de la demarcació on hi ha més risc d´incendi.

Risc dins del cotxe

D´altra banda, el RACC, en col·laboració amb l´automòbil club suís (TCS), ha fet un informe per demostrar els riscos que comporten les altes temperatures dins d´un cotxe exposat al sol durant la temporada estival.

Entre les principals conclusions de l´estudi destaca que estar dins d´un vehicle parat sense aire condicionat pot resultar perillós, ja que al seu interior es poden arribar a assolir els 55ºC amb una radiació directa quan la temperatura exterior és de 35ºC.

L´informe també ha conclòs que l´escalfament del cotxe és més gran si la carrosseria és de color fosc -el negre el més perillós en aquest sentit- i afirma que amb una temperatura exterior de 25ºC s´arriben a assolir els 40ºC en 42 minuts, i passat aquest temps es poden arribar a registrar fins a 72,8ºC, la qual cosa podria arribar a provocar marejos o cremades a la pell si s´entra en contacte amb la superfície de l'automòbil.

A més, s´aclareixen algunes qüestions davant aquest tema, com l´efecte de l´ús del para-sol -que pot arribar a reduir la temperatura fins a 11ºC- o el mite de deixar les finestres obertes, doncs la diferència tan sols és de 2ºC.

Finalment, el RACC recomana restar el menor temps possible dins d´un vehicle en aquestes condicions -especialment quan es tracta de nens o mascotes-, obrir totes les portes durant un minut abans de començar el viatge i limitar la diferència de temperatura de l'aire condicionat respecte a l'exterior.