Les temperatures s´enfilen per sobre dels 36 graus i la situació s´allargarà

El RACC avisa que un cotxe exposat al sol tot el dia pot escalfar-se fins als 72,8ºC

06.08.2015 | 08:37
Turistes aprofitant la calor · Diari de Girona
Turistes aprofitant la calor · Diari de Girona

En general, les temperatures van pujar ahir entre un i tres graus respecte al que correspondria, una situació que va reflectir el Servei Meteorològic de Catalunya i que persistirà durant uns dies. Fins i tot, ha obligat a fer un avís per la calor que només afectarà al quadrant oest de Catalunya. De moment, encara no es preveuen pluges de forma immediata així que la baixa humitat i l´ambient calorós persistirà.

Els termòmetres de la província ja van començar a pujar ahir a causa d´un cel serè o poc ennuvolat en algunes zones –com seguirà avui– i arribarà a la màxima de 36,5 a Anglès. La intensitat de la calor es va acumular a la comarca de la Selva, el Gironès, el Baix Empordà i el Pla de l´Estany, precisament les zones que aquest estiu ha deixat més seques per la manca de precipitacions i l´absència d´humitat significativa.

Malgrat les temperatures ­segueixin altes, de moment no hi ha prevista una alerta per situació meteorològica de perill a les comarques gironines. No obstant això, cal recordar que la situació meteorològica actual fa que l´Empordà sigui la zona de la demarcació on hi ha més risc d´incendi.

Risc dins del cotxe

D´altra banda, el RACC, en col·laboració amb l´automòbil club suís (TCS), ha fet un informe per demostrar els riscos que comporten les altes temperatures dins d´un cotxe exposat al sol durant la temporada estival.

Entre les principals conclusions de l´estudi destaca que estar dins d´un vehicle parat sense aire condicionat pot resultar perillós, ja que al seu interior es poden arribar a assolir els 55ºC amb una radiació directa quan la temperatura exterior és de 35ºC.

L´informe també ha conclòs que l´escalfament del cotxe és més gran si la carrosseria és de color fosc –el negre el més perillós en aquest sentit– i afirma que amb una temperatura exterior de 25ºC s´arriben a assolir els 40ºC en 42 minuts, i passat aquest temps es poden arribar a registrar fins a 72,8ºC, la qual cosa podria arribar a provocar marejos o cremades a la pell si s´entra en contacte amb la superfície de l'automòbil.

A més, s´aclareixen algunes qüestions davant aquest tema, com l´efecte de l´ús del para-sol –que pot arribar a reduir la temperatura fins a 11ºC– o el mite de deixar les finestres obertes, doncs la diferència tan sols és de 2ºC.

Finalment, el RACC recomana restar el menor temps possible dins d´un vehicle en aquestes condicions –especialment quan es tracta de nens o mascotes–, obrir totes les portes durant un minut abans de començar el viatge i limitar la diferència de temperatura de l'aire condicionat respecte a l'exterior.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà
Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà ERC en el ple d'avui sobre les Ordenances Fiscals...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L'Agenda Llatinoamericana del 2017 reivindica una nova mentalitat per acabar amb la desigualtat i...

Enllaços recomanats: Premis cinema