Un estudi del CSIC conclou que el cranc de riu autòcton és una espècie introduïda

Segons aquesta investigació, l'animal va ser importat des d'Itàlia a finals del segle XVI per desig exprés del rei Felip II

10.08.2015 | 07:30
Un exemplar de cranc de riu que, segons el CSIC, es tracta d´una espècie que no és autòctona.

Fa més d'una dècada, a principis d'aquest segle XXI, es va posar en marxa un programa per impulsar la conservació del cranc de riu autòcton a Catalunya. Una de les mesures va ser la creació d'un centre reproductor del cranc autòcton a Olot; a més, la Garrotxa és una de les comarques catalanes i gironines que compta amb aquesta espècie. De fet, el Museu dels Volcans acull fins al setembre una exposició que recorda que el cranc de riu autòcton es troba en perill d'extinció i explica la seva situació delicada, provocada per les amenaces que pateix en el seu ecosistema, com és la presència del cranc nord-americà. Ara bé, un estudi multidisciplinari que ha liderat el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i que s'ha publicat recentment a la revista Biological Reviews, conclou que el cranc de riu, que és més conegut com a cranc autòcton, és en realitat una espècie introduïda.

Aquesta investigació ha establert que el cranc de riu autòcton va ser importat des d'Itàlia a finals del segle XVI per desig exprés del rei Felip II, tal com s'ha pogut determinar a través de diferents documents històrics. A més, la possibilitat que el cranc de riu no fos natiu d'Espanya ja s'havia plantejat amb anterioritat. Segons el CSIC, els primers estudis genètics d'aquesta espècie, fets a principis de la dècada passada, van descobrir que el cranc de la península Ibèrica presentava una similitud amb el del nord-est de la península italiana, mentre que, en canvi, tenia poc en comú amb el de França. És per això que el patró de l'espai resultava estrany i en el seu moment es va interpretar com la prova que el cranc de riu autòcton havia estat introduït a Espanya, ha explicat l'investigador del CSIC Miguel Clavero.

Estudis

Pel que fa a la conclusió principal de l'estudi recent del CSIC, és que tota la informació analitzada reforça l'evidència històrica que el cranc de riu és una espècie introduïda a Espanya. La raó és que diversos documents certifiquen les gestions diplomàtiques per part de la Cort espanyola per aconseguir exemplars del cranc italià. Segons la investigació, després d'almenys cinc anys de negociacions, el Gran Ducat de Toscana va ordenar el 1588 l'enviament d'exemplars del cranc amb destí a Madrid. A més, aquest nou treball que ha publicat el CSIC, a diferència d'altres estudis, ha recopilat i ha integrat la informació de diverses disciplines científiques: l'ecologia, la biogeografia, l'arqueologia, la paleontologia, la lingüística i la genètica, entre altres àmbits. Així, els autors de la investigació han subratllat que els estudis multidisciplinars són més útils i robusts que els que es basen en un únic punt de vista, especialment quan es tracta de qüestions complexes o polèmiques. Per tant, el treball del CSIC ha considerat que al llarg dels segles XVII i XVIII el cranc de riu es va introduir, bàsicament, a la Meseta nord i a la vall de l'Ebre. L'expansió de l'espècie es va intensificar, amb diferents introduccions, durant els segles XIX i XX, fins que va ocupar les diverses zones calcàries de la península Ibèrica. De fet, el cranc de riu va ser abundant i es va poder pescar en grans quantitats a Espanya fins a la dècada dels 70 del segle XX, quan llavors la població de l'animal es va desplomar a causa de l'expansió ràpida del cranc nord-americà.

Actualment el cranc de riu és una de les principals prioritats en la conservació de la biodiversitat a Espanya. També a Catalunya i a la demarcació de Girona, perquè, com s'ha detallat, ja fa uns anys que s'impulsa un programa per impulsar la conservació d'aquesta espècie. És per això que l'investigador del CSIC Miguel Clavero vol qüestionar que es dediquin tants esforços a favor del cranc de riu, ja que, segons el seu estudi, és una espècie introduïda. Així doncs, aquest treball pretén aconseguir que es replantegi l'estratègia actual de conservació de la biodiversitat en el cas del cranc de riu, que fins ara s'ha considerat autòcton.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema